Miljöministern försvarar minskat klimatbistånd

Uppdaterad
Publicerad

Det går dåligt för klimatet. Sverige gör mycket, men kan inte slå sig för bröstet, eftersom alla länder borde göra mer. Så säger klimatminister Annika Strandhäll.

Samtidigt försvarar hon Sveriges kraftigt minskade klimatbistånd, eftersom Sverige ändå bidrar så mycket.

Denna vecka står Sverige värd för ett stort FN-möte om klimatet då FN-chefen, 100 regeringschefer och klimatministrar kommer till Stockholm. Det är 50 år sedan FN:s första miljömöte någonsin hölls i Stockholm 1972.

Annika Strandhäll menar att Sveriges agerande i miljöfrågor påverkar även andra länder.

– Ja det skulle jag säga att det gör, vi har en lång historik av att ha drivit miljöfrågor kraftfullt. FN:s första miljökonferens ägda rum i Stockholm 1972, det är det vi uppmärksammar med FN-konferensen Stockholm+50 denna vecka.

Samtidigt är det just nu Sverige gör stora neddragningar i klimatbiståndet. FN:s klimatfonder tappar miljardbelopp och bistånd för hållbar utveckling minskas med 47 procent.

Regeringen har valt att göra en omfördelning och finansiera ett stort flyktingmottagande från Ukraina med biståndspengar. Annika Strandhäll är inte att andra länder ska ta efter Sverige och minska klimatbiståndet.

– Nej jag tror inte det. Sverige står fast vid enprocentsmålet, när andra länder minskar biståndet, säger Annika Strandhäll.

”Är ett exceptionellt läge”

Hon menar att regeringens besked om att ge 1 procent i bistånd och att till 2025 fördubbla klimatbiståndet, inom denna ram, ligger fast.

På klimattoppmötet i Glasgow i höstas, uppmanade Stefan Löfven alla länder att öka insatserna för klimatbistånd. Att världens rika länder inte uppfyllt löftet om 100 miljarder dollar i bistånd till 2020 var ”skamligt”. Är det då ”skamligt” när Sverige minskar klimatbiståndet?

– Nej jag tycker inte det. Det är ett exceptionellt läge, med Rysslands krig mot Ukraina.

Men minskar kriget behovet av klimatinsatser från FN:s klimatfond, eller biståndsorganisationer i Afrika?

– Nej det gör det inte, men vi är fortfarande en av de länder i världen som ger mest per capita i klimatbistånd, säger hon.

Hur tror då Annika Strandhäll att det påverkar organisationer som kan få budgetnedskärningar på 39 procent, fyra månader in i rullande budgetår?

– Det är klart att det påverkar och kan bli svårt. Jag vet också att det pågår diskussioner här mellan organisationer och departementet, säger Annika Strandhäll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.