Sedan 2015 sköts en av Arbetsförmedlingens viktigaste kontroller aven robot – ett datorprogram som tar ställning till om en arbetssökande med aktivitetsstöd har skickat in den nödvändigaaktivitetsrapporten. Varjemånad skickas ungefär 11 000 sanktionsbeslut ut med varningar eller besked om indragen ersättning.
Men i februari avslöjade SVT att en stor del av dessa beslut kunde vara felaktiga. Arbetsförmedlingen hade redan i höstas upptäckt omfattande problem med robothanteringen, som stoppats och ersatts av manuell hantering i väntan på attfelen skulle identifieras och åtgärdas.
Samtidigt hade varken arbetssökande eller arbetsförmedlare fått veta vad man upptäckt, någotsom bland annat arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kritiseradeefter SVT:s avslöjande.
38 000 redan upptäckta
Arbetsförmedlingens utredninghar sedan dess visat att ungefär 38 000 felaktiga beslut redan korrigeratslöpande under de gångna åren, bland annat eftersom de drabbadesjälva upptäckt dem och klagat.
Och nu är man alltså färdig med kartläggningen av ytterligare fel som måste rättas: 18 323 stycken, somnu lämnats över till Försäkringskassan för korrigering.
I mångafall har det handlat om varningar, eller situationer där den enskilde inte haft rätt till någon ersättning till att börja med. Antalet beslut som får ekonomiska konsekvenser är därför betydligt mindre: i totalt 824 beslut somgäller 667 personer betalar man nu ut pengar retroaktivt.
Totalsumman för de retroaktiva betalningarna kommer enligt Arbetsförmedlingen att landa på mellan 4 och 10miljoner kronor. Enligt Arbetsförmedlingens pressavdelning är det svårtatt precisera det exakta beloppet eftersom det är Försäkringskassansom beslutar om vilken nivå varje individ haft rätt till.