En av Arbetsförmedlingens viktigaste uppgifter är att kontrollera att arbetslösa som får aktivitetsstöd söker jobb. Kontrollen av de arbetslösas så kallade aktivitetsrapporer är till stor del automatiserad. Varje månad skickas det ut 11 000 beslut där personer till exempel får sitt aktivitetsstöd indraget på grund av uteblivna aktivitetsrapporter.
I fjol inträffade flera incidenter där ett stort antal brev om sanktioner inte kom ut efter att ha ”fastnat i en server”, något som fick myndigheten att undersöka det automatiserade beslutssystemet närmare.
Undersökningen visade stora brister: Mellan 10 och 15 procent av besluten riskerar att vara felaktiga. Det betyder att upp till 1 600 beslut i månaden – eller 20 000 på ett år – kan vara felaktiga. Potentiellt kan uppemot 70 000 beslut ha blivit fel till följd av olika brister sedan systemet togs i drift.
Den enskilde kan ifrågasätta beslutet, men det förutsätter att den enskilde tar strid, och ingen vet i dag hur många av de drabbade som valt att göra det.
Inte känt bland arbetsförmedlare
När felet upptäcktes i oktober stoppades det automatiserade systemet och man övergick till en helt manuell hantering – vilket är mycket resurskrävande och tidsödande men bedöms som det enda rättssäkra alternativet tills felet blivit åtgärdat.
Arbetsförmedlingen vet ännu inte om man kommer att kunna spåra och korrigera de felaktiga beslut som skickats ut. Undersökningen kompliceras av att man inte heller vet när felet uppstod.
Myndigheten har inte gått ut med någon information till arbetssökande, eller ens till de arbetsförmedlare som möter de arbetssökande ute i verksamheten. Detta trots att felet alltså upptäcktes i oktober.
Vet du mer? Kontakta SVT:s reportrar.