Arbetsförmedlingens rättschef Anna Middelman bekräftar att anklagelserna om att chefer mörkat allvarliga problem inte utretts närmare. Foto: SVT

Myndigheter släppte tips om mörkläggning – larmet bollades tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingens it-problem har varit både större och värre än vad som tidigare varit känt, men chefer sopade problemen under mattan. Det är innebörden i ett mejl som skickades till regeringskansliet i februari. Men larmet bollades tillbaks till brevskrivaren – och anklagelserna om mörkläggning utreddes aldrig.

I februari avslöjade SVT att datafel misstänktes ha orsakat tusentals felaktiga beslut för arbetssökande vars aktivitetsrapporter inte registrerats korrekt. Totalt hittades över 18 000 felaktiga beslut och 667 personer som fått ersättning felaktigt indragen.

Arbetsförmedlingen har hittills sagt att man upptäckte problemen i oktober i fjol och inte haft någon avsikt att dölja dem. Men efter SVT:s publicering fick arbetsmarknadsdepartementet ett mejl från en person som arbetat med ansvar för området.

Robothaveriet på Arbetsförmedlingen

Hon skrev: ”Jag larmade i början av 2018 att aktivitetsrapporteringen inte fungerade så att vi kunde säkerställa att rapporterna inkom till oss trots att arbetssökande skickat dem”.

Men larmen togs inte väl emot. ”Chefer gick in och rapporterade till exempel till A-kassan att allt fungerat trots att jag rapporterat att så inte var fallet. /.../ Jag var också tydlig med att vi behöver gå ut stort med att att vi inte kan säkerställa rättssäkerheten och att vi inte klarar av vårt uppdrag.”

Något sådant budskap gick myndigheten inte ut med. ”Attityden på AF är tyvärr inte frisk man sopar problemen under mattan” heter det i mejlet.

Bollas tillbaka till brevskrivaren

När brevet kommer kontaktar departementet Arbetsförmedlingen – och kommer överens om att bolla tillbaks larmet till brevskrivaren, genom att hänvisa henne till myndighetens särskilda brevlåda för visselblåsare.

Enligt en tjänsteanteckning är man överens om att mejlet inte innehåller något nytt: ”ingivaren informerar om redan känt material från media (SVT).”

Men mejlet innehöll i själva verket flera nya uppgifter. Den allvarligaste: att chefer motsatte sig att man skulle gå ut öppet med problemen – och i stället spred en felaktig bild utåt.

SVT har talat med den person som skrev tjänsteanteckningen, som inte säger sig minnas varför man skrev att uppgifterna var kända.

Brevskrivaren släppte frågan eftersom hennes avsikt varit att informera departementet. Därmed blev anklagelsen om mörkläggning inte granskad av någon.

– Den har vi inte utrett närmare, bekräftar Arbetsförmedlingens rättschef Anna Middelman för SVT.

”Är allvarligt”

Hon framhåller att myndigheten redan hanterat de tekniska problem som beskrivs i mejlet, men medger att där också finns andra allvarliga anklagelser.

– Är det så att man inte far med sanning så är det allvarligt. Den bedömning jag gjorde i mars var att vi skulle tipsa om visselblåsarfunktionen.

Från regeringskansliet vill man i dag inte ge någon intervju om hanteringen. Presskommunikatören Björn Lindau uppger i ett skriftligt svar att ”Frågor om hanteringen av aktivitetsrapporteringen och frågor om IT-systemen kopplade till införandet av automatiserat beslutsfattande, är frågor som faller under Arbetsförmedlingens ansvar och ska hanteras av myndigheten. Arbetsförmedlingen informerades också om uppgifterna i brevet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Robothaveriet på Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet