10 miljoner människor i låg- och medelinkomstländer skulle vilja flytta till Sverige om de hade möjlighet, enligt en ny studie. Här en bild från hösten 2015 när antalet flyktingar som kom till Sverige ökade kraftigt. Foto: TT

Miljontals vill migrera till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sverige lockar. En ökande andel av befolkningen i låg- och medelinkomstländer skulle vilja flytta till Sverige om de hade möjligheten, enligt en ny studie. Men Sverige hamnar ändå relativt långt ned på listan över de populäraste länderna.

Drygt 1 miljard människor i låg- och medelinkomstländer skulle vilja flytta till ett annat land permanent om de hade möjlighet, visar en ny rapport av tre svenska forskare. Av dessa vill nästan 10 miljoner flytta till Sverige.

Studien har utgått från en världsomfattande studie, Gallup World Poll (GWP), som intervjuar människor i fler än 160 länder och frågar om deras åsikter, levnadsförhållanden och beteenden.

Sverige på plats 21

Sverige hamnar på plats 21 av alla rika länder i världen, och på plats 6 bland EU-länderna. I toppen hittar man USA, Kanada och Australien. De populäraste destinationerna i EU är Tyskland, Frankrike och Spanien.

Något fler vill till Sverige under den senast undersökta perioden, 2016–2021, jämfört med femårsperioden dessförinnan. Trots att migrationspolitiken har stramats åt under de senaste åren.

– Vi ser att Sverige har ökat i popularitet, men det är svårt att säga vad det beror på. Det kan vara så att det dröjer innan förändringar i migrationspolitiken får någon effekt. Eller att de påverkar hur många som faktiskt kommer men inte hur många som vill hit.

Men, betonar Hammar, det går inte att säga hur många som faktiskt kommer att flytta till Sverige utifrån de här siffrorna.

– Skulle de kunna flytta till Sverige hade de antagligen redan gjort det. Frågan är hypotetisk. Men den kan vara en bra indikator för att göra beräkningar för potentiella migrationsflöden framöver.

Hälften från fem länder

Hälften av dem som helst vill flytta till Sverige kommer från fem länder: Kina, Iran, Turkiet, Irak och Ryssland. Att just de länderna sticker ut i statistiken beror på flera saker, tror Olle Hammar.

– Om vi tar Kina som exempel, eftersom det är ett så stort land så blir det väldigt många i antal, men Sverige är inte så populärt där relativt sett. Men länder som Irak, Turkiet och Iran har en stor diaspora här, de har släktingar och vänner som redan flyttat hit.

Fakta: Så många i låg- och medelinkomstländer vill flytta

Av de 6,6 miljarder människor som bor i låg- och medelinkomstländer (LMI) skulle 1,1 miljarder vilja flytta permanent om de hade möjligheten, enligt en världsomfattande studie (GWP).

74 procent önskar flytta till ett höginkomstland, av dem vill var fjärde flytta till ett EU-land. 28 procent vill flytta till ett annat LMI-land.

De populäraste länderna (det vill säga de länder som högst andel av de som vill flytta från LMI-länder har angett som önskat destinationsland) är USA (21 procent av de som vill flytta), Kanada (9 procent) och Australien (8). De populäraste EU-länderna är Tyskland (5), Frankrike (4) och Spanien (2). Sverige ligger på tjugoförsta plats (1), och är det sjätte populäraste landet bland EU-länder.

Av de som önskar flytta till ett EU-land är det cirka 10 miljoner, eller 5 procent, som uppger att de vill till Sverige, se Figur 2. Eftersom Sveriges befolkning utgör cirka 2 procent av EU:s befolkning kan Sverige sägas vara mer populärt som destinationsland än det genomsnittliga EU-landet.

Källa: Delegationen för migrationsstudier (Delmi)

Fakta: Om studien

Tre svenska nationalekonomer och forskare, Mikael Elinder, Oscar Erixson och Olle Hammar står bakom rapporten ”Under ytan: Hur många och vilka vill lämna sina länder för att flytta till EU och Sverige”, som är publicerad av Delegationen för migrationsstudier (Delmi).

Rapportförfattarna har analyserat data från Gallup World Poll (GWP), världens mest omfattande intervjustudie om människors åsikter, tankar och levnadsförhållanden.

Den fråga i GWP som de har utgått från är: Om du hade möjlighet, skulle du vilja flytta till ett annat land permanent eller skulle du föredra att bo kvar här?

De som vill flytta från sina hemländer skiljer sig från de som föredrar att stanna kvar genom att de oftare är män, unga och utan familj, stadsbor, relativt välutbildade och har högre inkomster. De som specifikt uppger att de vill flytta till Sverige utmärker sig också genom att de är mindre religiösa och oftare har hälsoproblem.

Källa: Delegationen för migrationsstudier (Delmi)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.