Under helgen sammanträder Miljöpartiets partistyrelse för att ta ställning till överenskommelsen om samarbetet mellan S, MP, C och L.
Mycket tyder på att Miljöpartiet de gröna kommer att kunna sitta kvar i regeringsställning tillsammans med Socialdemokraterna. Detta efter att både Centerpartiet och ledningen för Liberalernas gett klartecken för att släppa fram Stefan Löfvén.
Vid en pressträff under söndagen redogör språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin för resultatet av partistyrelsens överläggningar.
Säger ja till överenskommelsen
– Partistyrelsen har nu, med mycket stark majoritet, beslutat att miljöpartiet ställer sig bakom överenskommelsen med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna, säger språkröret Isabella Lövin.
Partiets förtroenderåd, som bland annat består av distriktsordföranden runt om i landet och Riksdagsgruppen har efter överläggningar lämnat en beslutsrekommendation till partistyrelsen. Det är partistyrelsen som fattar beslut i den här frågan.
Att partistyrelsen ställer sig bakom överenskommelsen innebär att de också ställer sig bakom att Miljöpartiet framöver ingår i en regering tillsammans med Socialdemokraterna.
– Hela miljöpartiet står fullt enade i övertygelsen att vi ska agera mot att Sverigedemokraterna ska få inflytande. Men precis som Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna har också vi haft att pröva det politiska innehållet i överenskommelsen, säger språkröret Isabella Lövin.
”Den mest rimliga lösningen”
– Ser man på det valresultat som väljarna gav oss den nionde september så är den mest rimliga lösningen ett politiskt alternativ som består av Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna, säger språkröret Gustav Fridolin vid pressträffen.
– Inte för att vi delar alla politiska uppfattningar. Vi har fyra olika politiska program och har gått till val på olika hjärtefrågor. Men vi delar något som är större och bredare än enskilda partiprogram.
– Vi är djupt förankrade i försvaret av demokratin och ingen av oss ledare för de fyra partierna är beredda att låta Sverige bli ytterligare ett av de länderna där högerpopulister får dirigera och vissa vägen.
Lyfter fram skatteväxlingen
Den viktigaste frågan som MP fått igenom är, enligt Isabella Lövin, den gröna skatteväxlingen som omfattar 15 miljarder.
– Flygskatten blir kvar. Något som inte varit självklart. Men nu är vi eniga. Vi ska även arbeta för en internationell skatt på flygbränsle.
Hon nämner stora tågsatsningar som ska göra det mer attraktivt att ta tåget i stället för flyget. Stora investeringar ska göras i järnvägen. Det ska också bli upphandlingar om nattåg till flera europeiska städer.
Satsningar på miljö och klimat
Isabella Lövin kritiserar de nedskärningar på miljö- och klimatområdet som Moderaterna och Kristdemokraterna gjorde i sin budget i höstats.
– Jag kallar det en miljöslakt, man gick tillbaka på stora och avgörande investeringar som vi behöver för en klimatomställning i Sverige. Vi kommer nu att kunna åtgärda detta. Genom att istället kunna göra kraftfulla satsningar på klimat och miljö i vårändringsbudgeten.
Av det totala reformutrymmet på 4.5 miljarder i vårändringsbudgeten kommer 2 miljarder att göras på, som Isabella Lövin beskriver det, ”helt nödvändiga områden för miljö och klimat”.
Familjeåterförening och LSS
Även solidaritets och migrationsfrågor har varit prioriterade enligt Miljöpartiet och Gustav Fridolin berättar hur partiet kämpat för att återinföra rätten till familjeåterförening för alternativt skyddsbehövande.
– Det här berör många och vi kommer att kämpa hårt för att den här rätten verkligen blir möjlig. Människor ska ha chans att start sina liv i Sverige utan att sakna och vara oroliga för sina barn eller sina nära och kära på en annan plats på jorden.
Överenskommelsen omfattar även andra solidaritetsfrågor som LSS och Gustav Fridolin beskriver hur Miljöpartiet ”starkt kunnat kroka arm med liberalerna” i frågan.
– Vi är stolta över att i den överenskommelse som nu ligger så finns en stark reformagenda, för att steg för steg laga revorna i den personliga assistansen och säkra att alla som har rätt till LSS och assistans också ska få det, säger Gustav Fridolin.
Han nämner också Jämställdhetsmyndigheten som om överenskommelsen blir verklighet inte kommer att läggas ner.