Prognosen: Elprischocken borta – nu blir elen billigare i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Farhågorna om skyhöga elpriser under den kommande vintern har minskat kraftigt på senare tid. På den så kallade elbörsen har det förväntade elpriset i södra Sverige sjunkit med flera kronor.

– Om man tittar på hur det såg ut för ungefär två månader sedan så förväntade sig marknaden ungefär dubbelt så höga elpriser i vinter jämfört med hur förväntningarna ser ut idag, säger Christian Holtz, som är energimarknadsanalytiker på Merlin & Metis.

Fallet i elprisförväntningar för vintern är särskilt dramatiskt i elprisområdena 3 och 4 i södra Sverige. Där handlar det om en minskning av det förväntade elpriset med omkring tre kronor per kilowattimme.

I elprisområde 3 landar man på ett kilowattpris per timme på mellan två och tre kronor och i elprisområde 4 på mellan tre och fyra kronor. För privatkund tillkommer skatt, avgifter och moms.

”Minskad användning av el och gas”

Att marknadens elprisförväntningar har fallit så kraftigt beror framför allt på tre faktorer, enligt Christian Holtz:

– För det första är det kraftigt sjunkande gaspriser till följd av att vi lyckats bygga upp lager i Europa mycket snabbare än väntat. Det andra är energieffektiviseringar. Vi ser en minskad användning av el och gas i Europa. Det tredje är förväntningar om politiska interventioner, att man på något sätt på politiskt håll kommer att gå in och reglera marknaden så att elpriserna hålls tillbaka.

Christian Holtz understryker dock två viktiga saker i sammanhanget. Det ena är att elpriserna i vinter ändå ser ut att bli högre än under förra vintern. Det andra är att detta är en förväntan, inget facit. Exempelvis skulle en plötslig vargavinter göra att dagens förväntade prisbild inte infrias.

PRISFÖRVÄNTAN FALLER. Terminspriset ovan visar vad det kostar och har kostat att köpa el för leverans i vinter och fungerar som ett tydligt mått på marknadens förväntningar på hur elpriset kommer att utvecklas i framtiden. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.