I kväll debatterade jordbruksminister Sven-Erik Bucht (S) och Vänsterpartiets miljöpolitiska talesperson Jens Holm om köttets påverkan på klimatet.
Jens Holm kallade till interpellationsdebatt efter att Sven-Erik Bucht uttalade sig om köttkonsumtion i Sveriges Radio. Där ville han inte svara på huruvida köttkonsumtionen i Sverige har ökat eller minskat och att han sa att han inte såg några problem med kött ur ett klimatperspektiv.
”Skulle vara bra för klimatet”
I kvällens debatt var tonläget helt annat.
– Både i Sverige och i övriga världen har köttkonsumtionen ökat över en längre tid. En lägre köttkonsumtion, både i Sverige och i andra länder, skulle vara bra för klimatet och i många fall även av hänsyn till andra miljöaspekter, säger Bucht.
Sven-Erik Bucht vidhåller att han inte tycker att politiker bör påverka vad konsumenterna har på tallriken.
– Vi ska istället arbeta för att var och en ska kunna göra informerade egna val. Det är viktigt att konsumenter får bra information om hälsoeffekter och köttets miljöpåverkan, säger han.
Framhåller svenskt exempel
Jordbruksministern argumenterade även för att den svenska produktionen står sig bra ut hållbarhetssynpunkt.
– Vi har gott om mark och ett klimat som gynnar vallproduktion och gott om vatten, säger han och fortsätter:
– Om en större andel av produktionen i världen såg ut som den i Sverige skulle klimat- och miljöpåverkan från djurhållningen vara betydligt lägre.