Sveriges sjukvårds- och folkhälsominister Gabriel Wikström (S) är på plats vid WHO:s möte i Genève där politiker och experter från hela världen ska försöka enas om en handlingsplan mot antibiotikaresistens.
Ses som en rättighet
Enligt Gabriel Wikström är de flesta av världens politiska ledare redan överens om att det behövs krafttag, men det finns andra som bromsar utvecklingen.
– Det som ligger i fatet är att det finns stora ekonomiska intressen. Inte minst djurhållningen som vill fortsätta använda antibiotika i tillväxtbefrämjande och förebyggande syfte, säger han och fortsätter:
– Men det finns också ett starkt tryck från befolkningen i många länder, som vill ha snabba behandlingar när man kommer till läkaren och ser antibiotika som en rättighet att få antibiotika utskrivet mot i princip allting. Så det är stora krafter man måste hantera.
”Fler kommer att dö”
I Sverige och flera andra länder har användandet av antibiotika redan minskat. Men för att få bukt med problemen krävs samma utveckling i alla länder, eftersom resistenta bakterier lätt sprider sig. Men Gabriel Wikström är förhoppningsfull inför WHO-mötet och tror att en ny plan mot antibiotikaresistens kommer att antas.
– Det innebär ett stort steg framåt och ger ett fokus på att det här är en ödesfråga nationellt men framför allt globalt. Det viktigaste är att ta fram lokala planer i olika länder.
– I många andra länder förskriver man antibiotika mot till exempel förkylningar. Det här bidrar till att vi riskerar att stå utan antibiotika på allt fler områden, och en utveckling där allt fler människor kommer att dö på grund av olika typer av infektioner, säger han.