Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) menar att det nya förslaget är för barnens bästa. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ministern: Fler unga kan behöva omhändertas

Uppdaterad
Publicerad

Fler unga kan komma att behöva omhändertas för att skyddas från att hamna i kriminella nätverk. Det säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M), i Ekots lördagsintervju.

– Vi befinner oss i en otroligt allvarlig situation just nu. Vi sticker ut. Det finns inget annat europeiskt land där så unga som tioåringar rekryteras direkt in i kriminella nätverk, så det här handlar ju om att skydda barn, säger ministern i intervjun.

Den grova brottsligheten gör att det på kort sikt kan vara nödvändigt att tvångsomhänderta fler barn och unga, menar Camilla Waltersson Grönvall.

– Långsiktigt är målet att färre ska omhändertas, men i den situation vi befinner oss just nu så behöver vi rädda barn undan kriminella nätverk. Vi behöver sätta gränser och säkerställa att de här barnen och unga inte far illa och då kan LVU och omhändertagande vara en sådan åtgärd, säger hon.

Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga, ofta förkortad LVU, gör det möjligt att tvångsomhänderta unga som far illa.

Familjehem före institutioner

År 2020 omhändertogs 3 500 barn och unga och placerades i boenden som bland annat SIS-hem och HVB-hem men kvalitén på kommunala HV-boenden är ifrågasatt.

Enligt Camilla Waltersson Grönvall är målet att fler barn och unga ska vårdas i familjehem istället för på institutioner samt att regeringen ska satsa mer på förebyggande insatser när barnen är små.

Polismästaren om hur gängen rekryterar barn i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.