Åsa Regnér (S), barn- och äldreminister Foto: SVT

Ministern: Tiggeriförbud är att förbjuda fattigdom

Uppdaterad
Publicerad

Tiggeriförbud är inte aktuellt för Åsa Regnér, barn- och äldreminister (S) som har ansvaret i frågan.

– Det vore att förbjuda fattigdom. Det löser inga problem när det gäller utsattheten för de människor som tigger, säger hon i SVT:s Agenda.

EU-migranter, främst romer från Rumänien, som tigger på gatorna i Sverige blir allt fler, menar barn- och äldreminister Åsa Regner (S) och regeringen tillsätter nu en samordnare som ska jobba med kommuner, SKL och frivilligorganisationer för att hitta insatser för att hjälpa de hemlösa som tigger i Sverige.

– Det är inte värdigt och acceptabelt att leva på det sättet, säger hon.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Möter rumänsk minister

På fredag tar Åsa Regnér tillsammans med socialförsäkringsministern Annika Strandhäll emot Rumäniens social-och arbetsmarknadsminister Rovana Plumb som kommer till Sverige för att diskutera frågan med de utsatta romerna i Sverige.

– Hon är högst medveten om problemet och intresserad av att lösa det. Hon kommer hit för att hon vill titta på hur vi har löst välfärden, främst för barnens situation men också på arbetsmarknad och i socialtjänsten. Vi vill få till ett närmare samarbete med Rumänien i de här frågorna genom bland annat expertutbyten, kunskapsöverföring och kanske stödja Rumänien att använda de EU-medel de har fått, säger Åsa Regnér.

Kommuner tar olika ansvar

Vem har egentligen ansvar för tiggarna i Sverige? Åsa Regnér menar att Rumänien har det främsta ansvaret för sina egna medborgare. Men eftersom man som EU-medborgare har rätt att vistas i Sverige i tre månader för att söka arbete eller studier så har man då också rätt till akut nödhjälp i den kommun där man finns och där har kommunerna ett ansvar. Hon är dock på det klara med att olika kommuner tar olika stort ansvar i frågan. Vissa kommuner har en köldgaranti som innebär att om det är mer än sju grader kallt erbjuds man tak över huvudet, medan vissa kommuner talar om att avhysa folk ur de provisoriska läger som finns på olika platser i landet.

– Nivån är olika i kommunerna, därför har Sveriges kommuner och landsting (SKL) vänt sig till regeringen för att få hjälp att hitta en struktur för vilka insatser som funkar. Därför tillsätter vi nu denna samordnare som ska ta fram en handlingsplan.

Använda EU-medel

Regnér pekar på att frivilligorganisationer gör ett stort arbete för att hjälpa romerna i Sverige och beskriver hur vissa organisationer har haft lyckade resultat genom att göra punktinsatser med bland annat barnomsorg och arbetsmarknadsinsatser på plats i Rumänien.

– Men det kan vara så att regeringen behöver göra mer. Vi tittar nu på att använda EU-medel ur en fond för krisen i Europa, där bland annat frivilligorganisationerna ska kunna söka pengar, säger Åsa Regnér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet