Ministern varnar landets studenter: ”Ni måste skärpa er”

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen ökar kraftigt bland Sveriges studenter. Smittan har framför allt skett i samband med nollningar, studentfester och insparkar.

-  Ni är alldeles för många studenter som inte tar ansvar och nu måste skärpa er, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, vid en gemensam pressträff med Folkhälsomyndigheten.

Åtta regioner i landet har under hösten haft utbrott som kan kopplas till universitet och högskolor. 200 studenter har hittills smittats, något som Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson tycker är oroande.

– 200 låter inte mycket, men det har bara gått en månad, säger han och fortsätter:

– Det blir väldigt snabbt 500 och sen 1 000, och så har vi en spridning vi inte får grepp om. Det har hänt ute i Europa, att det börjar på ett campus, och därför är vi oroade.

”Berusade studenter”

Högskoleminister Matilda Ernkrans (S) tycker att studenter måste inse allvaret.

– Under hösten har universitet och högskolor kunnat börja öppna upp för campusundervisning igen. Det har vi gjort för studenternas skull, säger hon.

– Tyvärr verkar det som om denna försiktiga öppning har tolkats av alltför många studenter att det är fritt fram att återgå till ett normalt liv.

Nollningar och studentfester pekas ut som några av anledningarna till den ökade spridningen.

– Berusade studenter vistas alldeles för många, och alldeles för nära, säger Ernkrans.

Ministern uppmanar nu alla studenter att inte låta universiteten bli coronakluster.

– Ni har ett stort ansvar att minska smittspridningen, och det är ett ansvar som jag förväntar mig att ni tar, säger hon.

Vill inte ställa in

Simon Edström, ordförande vid Sveriges Förenade Studentkårer, säger att studentrörelsen fördömer alla sociala evenemang som inte följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Samtidigt menar han att många sköter sig.

– Vi har tillfrågat samtliga studentkårer och nationer. Vår uppfattning är att alla dessa har vidtagit åtgärder för att minska smittspridningen, säger han.

Edström vill inte att evenemang ställs in, utan att de istället genomförs på säkrare sätt:

– Det är bättre att ha coronasäkrade evenemang för att minska risken för oorganiserade tillställningar så som korridorsfester.

Se hela presskonferensen i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.