-Det är uppenbart att vissa av dessa uttalanden inte hör hemma i ett svenskt samhälle, säger civilminister Stefan Attefall (KD) som är ansvarigt statsråd för trossamfunden.
För att ett trossamfund ska få statligt stöd måste samfundet enligt lag bidra till att upprätthålla de samhälleliga värderingarna. Men Uppdrag gransknings avslöjande visar att representanter från över hälften av Sveriges största moskéer gav kvinnor råd om att inte polisanmäla män som misshandlar dem.
Flera får statligt stöd
-Det här är helt oacceptabelt. När det gäller ojämställdhet mellan kvinnor och män samt våld i nära relationer så är budskapet att det är oacceptabelt, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP) i Aktuellt.
Hälften av de 10 moskéerna i Uppdrag gransknings avslöjande har bidrag från staten, övriga stöds av kommunala pengar.
Genom dold kamera visar det sig att flera muslimska ledare inte upprätthåller ”samhällets grundläggande värderingar” och till och med uppmanar till lagbrott. Bland annat avråder sex moskéer en kvinna att kontakta polisen när hon berättar att hennes man misshandlar henne. I lika många moskéer menar företrädarna att en muslimsk kvinna enligt Koranen är skyldig att ha sex – även mot sin vilja.
Attefall: ”Inte jätteförvånad”
-Jag välkomnar de utredningar och granskningar som nu verkar göras i flera av moskéerna. Man måste gå till botten med det här men vi ska inte dra några förhastade slutsatser innan vi har alla papper på bordet. Det är viktigt att se hur trossamfunden agerar utifrån de här nya uppgifterna, säger civilminister Stefan Attefall (KD) till SVT.
Nämnden för statligt stöd till trossamfund (SST) är en statlig myndighet som ger stöd till samfunden. Myndigheten ska nu ha fördjupande samtal med moskéerna och de olika riksorganisationerna.
-Det är i dag för tidigt att säga om vissa moskéer kommer att mista sitt statliga bidrag. Jag förvåntar mig att få en rapport från SST inom en snar framtid, säger Attefall (KD).
Stefan Attefall säger sig inte var ”jätteförvånad” över imamernas och familjerådgivarnas uttalanden i programmet.
-Vi vet att många av de som har olika ledande roller i många av moskéerna har en utbildning från till exempel Saudiarabien. Risken finns att de får med sig dessa länders kvinnosyn. Därför är jag inte jätteförvånad men jag är förvånad att det var så många som uttryckte dessa åsikter.
SMR: Utbildning krävs
Demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) skriver på sitt Twitterkonto att hon är ”oerhört upprörd över oacceptabel kvinnosyn avslöjad i Uppdrag Granskning. Kvinnors rättigheter kan aldrig kompromissas bort i religionens namn”.
Även Helena Benaouda, ordförande i Sveriges muslimska råd (SMR), menar att flera av imamernas och familjerådgivarnas uttalanden är oacceptabla. Hon menar att moskéerna nu måste utreda och ta tag i dessa frågor.
-Det viktiga är att de här församlingarna börjar arbeta kring dessa frågor. Jag tror på ett närmare samarbete med polis och socialtjänst.
Är du förvånad över åsikterna som kom fram i programmet?
-Ja, men vi har vetat om att det har funnits problem med vissa ”frivilliga” imamer. Familjerådgivare och imamer måste utbildas, men arbetet försvåras med att många moskéer har små resurser och måste förlita sig på frivilliga krafter, avslutar Helena Benaouda.
Nyamko Sabuni (FP) säger i en skriftlig kommentar till SVT sent på torsdagskvällen: ”Vi kompromissar inte om mänskliga rättigheter. Svensk grundlag är glasklar gällande jämlikhet mellan män och kvinnor.”