Minskat söktryck till högskolor och universitet

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen får sökande till högre utbildningar sitt antagningsbesked. Drygt 294 000 personer har antagits till en högskoleutbildning i höst. Söktrycket är fortfarande stort, men har minskat – med 10 procent jämfört med förra året.

– Det kopplar vi framför allt till lättade pandemirestriktioner, säger Andreas Sandberg, enhetschef vid Universitets och högskolerådet.

Som mycket annat påverkade coronapandemin söktrycket till svenska högskolor och universitet.

2021 sökte rekordmånga, nästan 420 000 personer. I år är motsvarande siffra drygt 375 000 personer. Statistiken från Universitets- och högskolerådet, UHR, innebär en minskning med 10 procent jämfört med förra året. Av dessa har 294 000 personer antagits till en högskoleutbildning, vilket är cirka 14 000 färre jämfört med i fjol, enligt Universitets- och högskolerådet (UHR).

– Dels tror vi att det beror på lättnader av pandemirestriktioner som ökat möjligheter att jobba. Dels är det många som föregående år har börjat studera – och därför inte söker nya utbildningar, säger Andreas Sandberg, enhetschef UHR.

Bland personer över 25 år har söktrycket gått ned med 14 procent från 2021. I den åldersgruppen har andelen sökande minskat kraftigast.

För den som fått ett positivt antagningsbesked gäller det att bestämma sig senast den 22 juli.

Så mycket minskar söktrycket till yrkesutbildningarna

Socionom: -14 procent

Lärare: -13 procent

Högskoleingenjör: -10 procent

Sjuksköterska: -9 procent

Läkare: -7 procent

Civilingenjör: -6 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.