Av arbetsförmedlingens årsredovisning för 2013 framgår att man under året hävt avtalen med 15 så kallade kompletterande aktörer, alltså företag som på olika sätt sålt tjänster till arbetsförmedlingen med löften om hjälp till arbetslösa.
SVT har tagit del av besluten. Två hävningar gäller det uppmärksammade företaget Personalstrategerna, som SVT tidigare berättat om, och i en rad andra fall handlar det om företag som gått i konkurs under året.
Men i sex fall gäller hävningarna brister, felaktigheter och misstänkt fusk hos så kallade etableringslotsar – alltså företag som tagit på sig att hjälpa nyanlända att komma in på arbetsmarknaden.
”Fungera som en länk”
Lotsen ska enligt arbetsförmedlingen ”fungera som en länk mellan dig och det svenska samhället” och ”kan exempelvis hjälpa dig med praktiska frågor och använder sina kontakter för att hjälpa dig att hitta arbete”. Lotsmarknaden har exploderat under de senaste åren och SVT har vid flera tidigare tillfällen berättat om misstänkta oegentligheter.
Bland de sex som fått sina avtal hävda finns flera som enligt arbetsförmedlingen inte uppfyllt kraven på personalen. I ett av besluten beskriver man att ”På samtliga leveransorter har leverantören under lång tid bedrivit verksamhet med personal som saknar avtalad kompetens.” I ett annat att ”Lotsarna uppfyller inte kompetenskraven på någon av verksamhetsadresserna.” Samma bolag har enligt beslutet även begått ”Brott mot tystnadsplikt och sekretess då personal anlitats som inte har rätt att arbeta som lots”.
Förbrukat aktiekapital
I flera fall finns brister i lokaler och hyresavtal. I ett ärende framgår det av hyreskontraktet ”att hyresobjektet är i dåligt skick och ska rivas”, i ett annat står det att leverantören visat upp ett kontrakt som ”enligt hyresvärden löpte ut per december 2012” och i ett tredje att ”Bolaget har inte inkommit med efterfrågade hyresavtal”.
Ett bolag får sitt avtal hävt efter att arbetsförmedlingen upptäckt ekonomiska oklarheter kring bolaget. Det visar sig vid en förfrågan att företagets aktiekapital är förbrukat, och Arbetsförmedlingen beslutar häva avtalet med omedelbar verkan.
En etableringslots i Katrineholm anklagas av deltagare för att ha begärt pengar under bordet för en anställning med Instegsjobb. Lotsen ska ha erbjudit jobbet ”men samtidigt begärt att en del av den anställdes lön skulle gå till lotsföretaget. Den anställde deltagaren skulle inte förlora på överenskommelser då han/hon även skulle få ersättning från arbetsförmedlingen enligt lotsen”.
Spelade in samtal
Deltagaren spelade in samtalet på sin mobiltelefon och kontaktade Arbetsförmedlingen, som lät två tolkar översätta inspelningen till svenska. Efter att Arbetsförmedlingens jurister tagit del av översättningen beslöt man att omgående häva avtalet med lotsföretaget. Arbetsförmedlingen ser det hela som ett kontraktsbrott ”av väsentlig betydelse” och skriver att firman ”förbrukat allt sitt förtroende hos Arbetsförmedlingen”.
Den aktuella lotsen hade över 100 nyanlända placerade hos sig vid tiden för beslutet.
I april i fjol berättade Västnytt hur lotsar misstänkts använda otillåtna marknadsföringsknep för att locka till sig deltagare.
Så sent som i december berättade Östnytt om ett lotsföretag som misstänktes för felaktig folkbokföring, efter att ha låtit 67 personer skriva sig i en lägenhet och 14 i en företagslokal.
Fakta
Arbetsförmedlingens information om etableringslots
”Etableringslotsen ska fungera som en länk mellan dig och det svenska samhället. Lotsen kan exempelvis hjälpa dig med praktiska frågor och använder sina kontakter för att hjälpa dig att hitta arbete.
Arbetsförmedlingen har kontrakt med flera lotsar och du väljer själv den lots som du tror passar dig bäst. Du kan till exempel välja en lots som talar ditt språk. Det är möjligt att byta lots om du inte är nöjd med den lots du har valt.
Du måste inte ha en lots om du inte vill.”
Källa: Arbetsförmedlingen.se