Mejl och chattar visar: Misstänkte spionen sålde domänadress till svensk myndighet

Uppdaterad
Publicerad

En av de två bröder som åtalats för spioneri hade enligt förundersökningen flera sidoprojekt där han hoppades dra in pengar. Bland annat satte han i system att registrera domänadresser som han trodde att svenska myndigheter skulle vara intresserade av – något som också gav napp.

Chattar från förundersökningen visar också hur han diskuterar planer på att starta en anonymiserad telefontjänst för kriminella, och att handla med aktier baserat på förhandsinformation.

Mannen är inte åtalad för brott kopplade till någon av aktiviteterna, men enligt Säpo visar de bland annat att han använt intern information från sina arbetsgivare, och att han kan ha ett eventuellt ”intresse att tjäna pengar på hemlig information”.

Chattarna sker alla med samma motpart, en Uppsalabo i 40-åråldern.

Det handlar bland annat om en anonym telefontjänst för kriminella – inför att anonyma kontantkort ska stoppas.

Vill inte lämna spår

En annan konversation handlar om hur man ska handla med aktier i ett bolag, där den andra personen just då befinner sig på ett konsultuppdrag och kan få förhandsinformation.

”jag vill inte att vi (du och jag) lämnar några särskilda spår kring just /bolaget/”

Den tredje konversationen handlar om domänadresser.

Att registrera adresser som man tror att någon annan kan vara intresserad av, och sedan erbjuda dessa mot betalning, är fullt lagligt. 2020 berättade SVT hur adressen fhm.se var till salu på nätet och så småningom såldes till en aktör som var kritisk mot myndigheten.

2009 fick nystartade MSB köpa loss adressen msb.se för nästan en miljon.

Registrerar bästa lediga namnen

Den spionåtalade använder MSB-exemplet för att förklara sitt agerande.

”det jag gör är att jag tittar på när nya myndigheten ska bildas...vad de ska heta och sedan reggar jag de bästa lediga namnen”

Av förundersökningen framgår att han registrerat en rad adresser hos ett stort webbhotell. De är bland annat kopplade till regeringens livemedelsstrategi, där han genom sitt jobb på Livsmedelsverket fått veta att man prioriterar en gemensam webb.

I ett fall blir det också affär: adressen npof.se säljs till Nämnden för prövning av oredlighet i forskning:

”Hade ingen aning”

SVT har talat med nämndens ordförande Thomas Bull som blir förvånad när han hör vem som låg bakom sajtförsäljningen.

– För vår del var det viktiga att få tillgång till namnet. Vi hade ingen aning om vem som låg bakom.

Det framgår inte hur mycket myndigheten betalade för namnet, och Thomas Bull säger att han inte känner till summan.

SVT har sökt den åtalades advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.