För två år sedan klassificerade WHO:s cancerforskningsinstitut mobilstrålning som ”möjligen cancerframkallande för människor”. Till grund för beslutet låg två studier, varav en svensk.
Nu har Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd granskat alla vetenskapliga artiklar som kommit sedan dess, uppskattningsvis ett hundratal enligt rådet. Slutsatsen är att det inte framkommit något som stärker ett samband mellan cancer och mobiltelefoner.
Inga bevis än
Rådet kan inte utesluta att det finns en risk, men inget pekar på att man kan få cancer av att prata i mobilen i dagsläget.
– Vi kan inte säga det helt säkert än, men vi har följt en användningstid upp till 13-15 år och där ser man inte några hälsorisker. Men sedan måste man följa det här ytterligare en tid för att säga helt säkert, och när det gäller barn och ungdomar är forskningen inte tillräckligt utvecklad, säger forskningsrådets sekreterare och talesman Lars Mjönes.
Kan man vara ännu lugnare idag om hälsoriskerna?
– Ja, i princip kan man säga det, men barn och ungdomar vill vi följa ytterligare innan vi kan säga helt säkert.
Forskare anklagas för jäv
Men frågan om mobiltelefonernas farlighet är kontroversiell och rådets slutsatser får kritik av den ideella Strålskyddsstiftelsen. Mona Nilsson på Strålskyddsstiftelsen hävdar att flera av forskarna i rådet är partiska och får finansiering av telefonbolagen. Rådets tidigare ordförande, Anders Ahlbom, avgick sedan hans koppling till ett konsultbolag i branschen avslöjats.
Hur ser du på slutsatserna att det inte finns några risker?
– Det är helt förväntat med tanke på de experter som SSM fortsätter att anlita. Man har under ett helt decennium helt ignorerat jäv. Det finns tyvärr en lång rad risker med mobilstrålning, säger Mona Nilsson.
Men Strålsäkerhetsmyndigheten pekar på att forskarna måste uppge sina kopplingar och möjliga jävsituationer i förväg, och tillbakavisar helt påståendet att rådets medlemmar är köpta av telekomindustrin.
– Av det de har deklarerat och fyllt i kan inte vi se att det skulle påverka deras arbete i det vetenskapliga rådet, säger Helen Asp, chef för enheten för miljöövervakning på SSM.
”Ofarligt – men var försiktig”
Trots att det vetenskapliga rådet nu säger att det inte finns några kända risker med mobilstrålning så behåller SSM rådet att använda handsfree och hålla bort telefonen från kroppen.
– Vi tycker det finns skäl att behålla rekommendationen eftersom vi kommer att använda telefoner ännu längre än vad man har studerat hittills. Sedan är det också så att barn och ungdomar börjar använda telefoner mycket tidigare än vad vi har gjort och de kommer att använda dem längre tid. Därför är det extra viktigt för dem, säger Helen Asp.
Men blir det inte förvirrande? Forskarna säger att det nog inte är någon fara. Ändå säger ni att man ska vara försiktig.
– Det är bättre att vara försiktig ett tag till än att för tidigt ta bort den här rekommendationen. Sen ska man komma ihåg att det här är en rekommendation och inte en skarp varning.