Foto: TT

Moderata kommunpolitiker: ”Sänk bidragen till de med tillfälliga uppehållstillstånd”

Uppdaterad
Publicerad

Sänk ingångslönerna för att förbättra integrationen. Det tycker en klar majoritet av Moderaternas ledande kommunpolitiker, enligt SVT nyheters undersökning. Dessutom vill över 70 procent av de som svarat att ekonomiska bidrag ska sänkas till de med tillfälliga uppehållstillstånd.

I ett utspel nyligen slog moderatledningen fast att välfärden bör begränsas för dem med tillfälliga uppehållstillstånd. Exakt vilka välfärdstjänster man vill inskränka är ännu oklart men det som nämndes var bland annat bostadsbidrag och förtidspension.

Inriktningen verkar kunna gå hem hos ledande moderata kommunpolitiker. Enligt en enkät som SVT Nyheter gjort så tycker en majoritet, 72 procent, av de som svarat att ekonomiska bidrag som etableringsersättningen bör sänkas.

Moderatenkäten

– Kommer man som ny till ett land så kan man inte direkt stiga in i den välfärdsbubbla som vi har byggt upp under generationer i Sverige. Då måste man anpassa sig till lägre levnadsomkostnader. Det sticker så mycket i ögonen också på vanliga svenskar som har jobbat och slitit hela livet, säger Bo Frank (M) kommunalråd i Växjö.

”Det ska aldrig vara enklast att gå på bidrag”

Pehr Granfalk (M), kommunalråd i Solna, tycker också att det är ett bra förslag att sänka de ekonomiska bidragen.

– Det ska aldrig vara enklast eller den bästa lösningen för individerna att gå på någon form av bidrag. Det ska alltid finnas starka incitament att ta det första jobbet, säger han.

Hittills är det bara Kristdemokraterna som vill sänka etableringsersättningen som i dag ligger på 308 kronor om dagen, fem dagar i veckan för den som deltar fullt ut i en etableringsplan.

– Vi ser över helheten. Vilka välfärdstjänster, bidrag och ersättningar ska personer med tillfälliga uppehållstillstånd ha? Det behöver vi se över och diskussionen har vi lyft och kommer att fortsätta ha inom partiet, säger Elisabeth Svantesson (M), arbetsmarknadspolitisk talesperson.

Stor majoritet för sänkta ingångslöner

Kommunpolitikerna vill också ha lägre ingångslöner för att förbättra integrationen. Hela 88 procent som svarat på enkäten, vilket innebär en klar majoritet av de ledande moderatpolitikerna ute i kommunerna, tycker att det är ett bra förslag.

– Att packa ner varor på en stormarknad eller liknande är ett jobb som inte finns i dag. Det ger en möjlighet att komma in på en arbetsplats och då vore det inte orimligt att tänka sig en lön som ligger under den lägstalön som finns i dag, säger Bo Frank.

Partiledningen har istället lanserat en ny anställningsform för de som är nya på arbetsmarknaden där man ska kunna jobba minst 60 procent och utbilda sig resten av tiden. Arbetsgivaren behöver inte ha kollektivavtal och det är upp till den anställde att se till att man får den utbildning som fastställs i ett anställningskontrakt.

– Vi sänker inte löner i Sverige utan det är parterna som bestämmer lönebildningen. Det vi säger nu är att fler vägar in på arbetsmarknaden är viktigt. Att fler får en chans att visa vad man går för och lär sig jobbet på jobbet, säger Elisabeth Svantesson.

SÅ GENOMFÖRDES UNDERSÖKNING

  • Enkäten har sänts till ledande moderat politiker i samtliga kommuner där partiet är representerat i kommunfullmäktige. Det har i allmänhet varit ett kommunalråd, oppositionsråd eller gruppledare i kommunfullmäktige. Ett antal av dessa sitter också i styrelsen för respektive länsförbund i partiet.
  • 197 av 283 har svarat på hela eller delar av enkäten, det vill säga 70 procent.
  • Undersökningsperioden var 21 januari till 27 januari och samtliga har svarat genom att fylla i ett webbaserat formulär.
  • Kommunpolitikerna har fått ta ställning till en rad förslag och graderat dessa som mycket/ganska bra, mycket/ganska dåligt eller vet ej/ ingen uppfattning. Vid presentationen har grupperna mycket/ganska slagits ihop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moderatenkäten

Mer i ämnet