Det hettade till ordentligt vid moderatstämman på söndagförmiddagen när integration och migration skulle debatteras. Oenighet rådde bland ombuden om vad som bör ske med asylsökande eller utlänningar med tillfälliga uppehållstillstånd som begår brott.
– Vissa ombud argumenterade för nolltolerans medan partistyrelsen ville ha mjukare skrivningar. Efter livlig debatt och förhandlingar in i det sista gick man med på jämkning, säger SVT:s politikreporter Katia Elliott som bevakar stämman på plats.
Skärpta formuleringar
Efter överläggningar fattade moderatstämman beslut om följande skärpta skrivningar:
”Den som begår brott med straffvärde på fängelsenivå ska få avslag på asylansökan eller få uppehållstillstånd återkallat om personen har tillfälligt uppehållstillstånd. Den som har uppehållstillstånd även om det är ett permanent uppehållstillstånd ska få uppehållstillståndet återkallat om personen döms till brott med straffvärde om fängelse sex månader eller mer.”
Just formuleringen ”straffvärde på fängelsenivå” anses viktig och syftar på den vanligaste påföljden. Brott som exempelvis ringa stöld har fängelse i straffskalan, men i praktiken blir straffet böter.
– Att gå så långt som nolltolerans skulle innebära att en 16-åring som snattar läppglans skulle utvisas, sade Anna Tenje, partistyrelsen.
Slöjförbud ska utredas
Partistyrelsen såg även till att stämman tillfogade att grundlag och internationell rätt ska följas. Det innebär att domstolar fortfarande ska ta hänsyn till personers anknytning till Sverige vid beslut om utvisning. Ingen ska heller utvisas till länder där den riskerar dödsstraff.
Ett annat beslut som Moderaterna fattade på stämman är att kräva en statlig utredning av slöjförbud i grund- och förskolan. Flera ombud ansåg att slöjan är en symbol för kvinnoförtryck.
– Små barn ska känna att man har självbestämmande över sin egen kropp, sade Anna Lena Hallberg, Västra Götaland.
Även kring denna fråga var debatten livlig, berättar Katia Elliott:
– Vissa ombud vill driva frågan om slöjförbud direkt och var missnöjda med att den först ska utredas. Andra menade att slöjförbud bara är tom symbolpolitik som inte på något sätt hjälper förtryckta flickor och kvinnor.