På Moderaternas partistämma i Västerås ekar bekanta fraser från Fredrik Reinfeldts regeringsår då jobbskatteavdraget var en nyckelreform. Nu föreslås ytterligare ett jobbskatteavdrag och det gillas av många moderater på stämman.
– Vi är skattebetalarnas grindvakter, säger Deshira Flankör, M-ombud från Stockholms län.
”Det ska löna sig att arbeta”, hörs bland stolsraderna. Tydligast av dem är Benjamin Doussa, Moderata ungdomsförbundets ordförande:
– Vi ska inte skämmas. Vi ska stå upp för att vi är ett skattesänkarparti. Det finns inget annat parti i svensk politik som vill sänka skatten och bidragen lika mycket som vi vill.
Sänkt statlig inkomstskatt
Moderaternas skatteförslag innebär högre skattesänkningar för höginkomsttagare genom att den statliga inkomstskatten stegvis sänks och partiet omfamnar även regeringens förslag att ta bort värnskatten, en skatt som Fredrik Reinfeldt vägrade att avskaffa under sin tid som statsminister.
Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank, har för Agenda räknat på Moderaternas skatteförslag. Förslagen innebär att partiledaren Ulf Kristersson, som tjänar 176 000 kronor i månaden, får behålla 10 500 kr mer i månaden. De moderata riksdagsledamöterna på stämman som tjänar närmare 70 000 i månaden får behålla 2 020 kr mer i månaden.
Påslagen kan jämföras med deltidsarbetande Karin Granlund Lundin som arbetade som servitris på M-stämma. Hon tjänar runt 13 000 kronor i månaden. Med Moderaternas förslag skulle hon få behålla 300 kronor mer i månaden. Utfallet blir ungefär detsamma för Maria Afram som var väktare på stämman. Hon jobbar på bemanningsföretag och en bra månad kommer hon upp i dryga 30 000 kr i månaden. Hon skulle få behålla 290 kronor mer i månaden med M-förslaget.
Effekt på sysselsättningen?
Men är jobbskatteavdragen, som många moderater menar, bra för sysselsättningen?
Eva Mörk, professor i nationalekonomi är inte lika övertygad. Redan 2012 slog hon fast att det inte går att vetenskapligt bevisa att jobbskatteavdragen verkligen påverkar sysselsättningen. Hon undrar varför Moderaterna vill ha ytterligare ett jobbskatteavdrag.
– De är så övertygade om att det här är bra. De bryr sig inte om att ta reda på om det verkligen är bra eller inte.
Eva Mörks skepsis får stöd av den danske professorn Henrik Kleven vid Princeton University som har presenterat nya rön som än mer kullkastar bilden av att jobbskatteavdrag leder till ökad sysselsättning.
Enligt Eva Mörks och Henrik Klevens slutsatser kan de positiva effekterna på sysselsättningen som noterades efter att jobbskatteavdraget infördes lika väl bero på de åtstramningar som samtidigt genomfördes i välfärdssystemen, till exempel försämrad sjukpenning och a-kassa.
I SVT:s Agenda svarar Ulf Kristersson:
– Tjänar man mer pengar betalar man mer i skatt. Går man tillbaka till hälften kvar kommer den som har höga inkomster att få mer skattesänkning, men det beror på att vi har kommit för högt upp i skattetabellerna, säger Kristersson.