I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Elisabeth Svantesson att integrationen och arbetsmarknaden blir allt mer tudelad, så att en ökande andel arbetslösa har svårt att komma i sysselsättning. Det gör att fler människor än någonsin kommer att vara beroende av stöd.
”Trots att många står utan arbete har arbetsgivarna stora rekryteringsproblem och upplever brist på arbetskraft. När arbetsgivarna har svårt att rekrytera hålls sysselsättningen tillbaka och det slår hårt mot jobb och tillväxt”, skriver hon.
Samtidigt håller Arbetsförmedlingen inte måttet. Myndigheten lyckas inte matcha jobb med arbetssökande, menar hon.
– Arbetsförmedlingen är en myndighet som under många år fungerat dåligt. Man har lågt förtroende bland arbetsgivare och arbetstagare, säger Elisabeth Svantesson i SR Ekots lördagsintervju.
Ersättas av jobbcenter
Nu föreslår Moderaterna att Arbetsförmedlingen ska ersättas av en mindre statlig aktör som fungerar som ett jobbcenter. Den ska göra en bedömning av de arbetssökandes behov, upphandla och följa upp ett begränsat antal privata matchningsaktörer.
”Väl fungerande matchningsaktörer ska ha ett helhetsansvar för den arbetssökande som inte står längst från arbetsmarknaden. Detta innefattar också att erbjuda kortare arbetsmarknadspolitiska insatser. Med ett begränsat antal matchningsaktörer säkerställs att kvaliteten i de insatser som erbjuds håller hög kvalitet”, skriver Elisabeth Svantesson.
Kommunerna viktiga
Samtidigt poängterar hon att staten har ett ansvar för de arbetssökande som behöver längre utbildningsinsatser för att kunna matchas mot ett jobb. Där spelar kommunerna en viktig roll.
”En ensam aktör kan inte klara av att möta alla arbetslösas behov. Kommunerna och staten behöver hjälpas åt i högre utsträckning”, skriver hon.
Moderaterna är inte ensamma om att vilja lägga ned Arbetsförmedlingen. I höstas föreslog Liberalerna i sin skuggbudget att myndigheten skulle slopas och ersättas av en ny med fokus på de människor som står långt ifrån arbetsmarknaden, exempelvis ungdomar och nyanlända.