• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forsell. Foto: SVT

Moderaternas krav: Stoppa prövningarna för ensamkommande unga

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket har hittills fått in cirka 4.000 ansökningar från ensamkommnade unga som vill ha sin sak prövad enligt den nya gymnaiselagen, men idag kräver Moderaterna att Migrationsverket stoppar prövningarna tills Migrationsöverdomstolen prövat den nya lagen.

Moderaterna kritiserar den nya gymnasielagen som varit i kraft i två veckor.

– Två domstolar har oberoende av varandra sagt att lagen är så dålig att den inte går att använda, säger partiets migrationspolitiska talesperson Johan Forsell till SVT.

gymnasielagen

Fick ny chans

Gymnasielagen trädde i kraft den 1 juli i år och innebär att ensamkommande som nekats asyl kan få en ny chans till uppehållstillstånd genom studier. Ungefär 9 000 personer omfattas av den nya lagen.

Lagen mötte både på för- och efterhand mycket kritik, men klubbades trots det igenom i riksdagen när Centerpartiet valde att rösta på regeringens förslag.

Migrationsverket säger till SVT att de nu analyserar läget efter ytterligare en dom som underkänner den nya lagen, och i dag kom också ett första överklagande in till Migrationsöverdomstolen.

Fakta: Gymnasielagen

Gymnasielagen började gälla den 1 juli 2018.

Enligt bestämmelserna ska en person som fått ett utvisningsbeslut under vissa omständigheter kunna beviljas ett tillfälligt uppehållstillstånd på 13 månader för gymnasiestudier.

Lagändringen är tillfällig. Ansökan till Migrationsverket måste skickas in senast den 30 september.

Lagändringen drevs igenom trots hård kritik från flera remissinstanser om att den var svårtillämplig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

gymnasielagen

Mer i ämnet