Unga afghanska nyanlända på åhörarläktaren i riksdagshuset under debatt om situationen för ensamkommande flyktingbarn, under hösten 2017 Foto: TT

Migrationsverket: Inte säkert att alla av de 9 000 hjälps av nya lagen

Uppdaterad
Publicerad

Den nya lag som ger drygt 9 000 ensamkommande unga en ny chans att få stanna i Sverige kanske inte alls kommer att hjälp alla. Den här uppgiften kommer från Migrationsverkets rättsliga expert, som säger att många, särskilt äldre, riskerar att inte att hitta rätt utbildningsplats för att få en förnyad möjlighet till uppehållstillstånd.

– Det vi vet är att det är ungefär 9 000 ungdomar som kommer att omfattas av den här lagstiftningen, och alla kommer förhoppningsvis att stanna, säger Maria Ferm, som är Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson, till SVT Nyheter.

Men på Migrationsverket säger man att det kanske inte kommer att bli så. Det handlar bland annat om de som är över 20 år, och som har blivit för gamla för att gå på gymnasiet. Baserat på de som går på gymnasiet vet man att i stort sett alla ungdomar går introduktionsprogram, vilket innebär att man börjar med att bygga upp en grundskolekompetens för vidare studier. Men om motsvarande utbildning ska erbjudas de som är för gamla för gymnasiet, så faller samtidigt möjligheten till uppehållstillstånd.

Introduktion behövs

– Även de som är äldre behöver den här introduktionen för att sedan kunna fortsätta på ett nationellt program och få ett längre tillstånd. Men den här utbildningen på komvux, som kallas grundvux och motsvarande på folkskolenivå kan inte enligt den nya gymnasielagen vara grund för uppehållstillstånd, säger Anna Lindblad, som är rättslig expert på Migrationsverket.

Det här innebär i praktiken att de äldre istället måste välja ett yrkesprogram på komvux. Sådana utbildningar ger nämligen till skillnad från grundvux en tillräcklig grund för att få stanna i Sverige. Problemet med detta är att det inte finns några garantier för att kommunerna runt om i landet kommer att kunna erbjuda sådana kurser som måste påbörjas inom ett år. Det finns heller ingen skyldighet för kommunerna att de ska kunna erbjuda yrkesprogram. Ändå är detta inget som tycks bekymra Maria Ferm.

– Det finns ju runtom i hela Sverige, och det byggs ut väldigt mycket, sådana här yrkespaket, så det är någonting som vi så klart kommer att fortsätta bevaka, säger Maria Ferm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.