Det är minusgrader och blåst i Nackaskogen utanför Stockholm när SVT tar sig dit för att ge sig ut på en springtur med en grupp terränglöpare. Här springer de året om. En av dem är Hanna Åstrand – som beskriver kylan som härlig att springa i.
– Man känner att man lever. Och så är det najs när man kommer in efter.
Men kylan lockar inte alla. Carina Nilsson, en av gruppens ledare, berättar att färre personer dyker upp den här tiden på året.
– Det har nog mycket att göra med att man inte vet hur man ska klä sig.
Läkaren: ”Då förfryser man lättare”
Ulf Hållmarker, som bland annat har varit tävlingsläkare för Vasaloppet, säger att man ska vara försiktig med träningen om det är allt för kallt utomhus, runt minus 20 grader.
– Det är framförallt tår och fingrar som kan förfrysas, och det blir is i vävnaden. Då är det risk att man till och med kan få amputera någon del av kroppen.
Speciellt försiktig ska man vara om man har risk att få köldastma. Om man känner av att det blir trångt i luftrören när man är ute och tränar råder Ulf Hållmarker om att lugna ner tempot.
– Och om det blir mer besvärligt behöver man försöka komma in i värmen.
Han har tre tips för den som vill ut och träna i vinterväder: inte gå ut om det är kallare än minus 20 grader, ha med sig varm dryck om man tänker vara ute länge, och klä sig rätt – varken för kallt eller för varmt.
– Det är inte bra att ha på sig för mycket. Om man blir svettig tillkommer vätska. Då förfryser man sig mycket lättare.