Foto: TT/SVT

MP öppnar för samtal kring upprustning av försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Efter Rysslands kränkning av svenskt luftrum är Miljöpartiet berett att sätta sig vid förhandlingsbordet kring frågor som rör upprustningen av försvaret. Det beskedet gav partisekreteraren i söndagens Agenda.

– Det är oerhört allvarligt det som har hänt, säger Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner.

Miljöpartiet gick till val på minskade anslag till försvaret, medan allianspartierna och Socialdemokraterna vill öka anslagen. Men efter att det i veckan avslöjats att ryska plan vid flera tillfällen har flygit över svenskt luftrum har Miljöpartiet tänkt om. Anders Wallner säger att partiet nu är berett att diskutera frågan.

Läget efter valet 2014

– En regering måste vara överens om alla frågor och det blir ett nytt kapitel för Miljöpartiet att sitta i en regering och gemensamt ta ansvar.

Så ni öppnar upp för att ställa er bakom försvarsberedningen slutsats om att satsningar på försvaret bör öka?

– Miljöpartiet har inte egen majoritet i riksdagen. Det har inte Socialdemokraterna eller Miljöpartiet tillsammans heller. Det betyder att man i alla sakfrågor måste sätta sig ner och hitta lösningar som håller i riksdagen. Vi hoppas att den här regeringen som nu snart tillträder också blir en regering som gör en insats för svensk politik i bemärkelsen att bryta upp blockpolitiken. Jag tror att Sverige behöver mer samarbete och mindre blockpolitik.

Inom Miljöpartiet finns det starkt stöd för nedrustning, vad ska ni säga till era väljare om ni är med i en regering som faktiskt är med och rustar upp försvaret?

– Man går till val med en politik som man tror på, sen sätter man sig vid ett förhandlingsbord och slåss för att få genom så mycket av den politiken som möjligt. Vår drivkraft är att förändra samhället, inte att sitta på vissa maktpositioner med vissa ministerposter. Det är klart att vi kommer jobba för att så mycket som möjligt av vår gröna politik ska få genomslag i en ny regering.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet