–Jag tror det är en av de sakerna som precis oroat många, att man kan kräva uppdrag där man inte bara representerar partiet utan hela landet, sa Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin när han och Åsa Romson gästade SVT:s Gomorron Sverige.
Det har hittills varit praxis att det tredje största partiet får en av talmansposterna.
–Så är det, så det är rimligt att de kräver det. Just nu vet man ju inte vem som blir förste, andre eller tredje talman så det är ju en diskussion man får ha, säger Fridolin som fortsätter:
–Det är något som oroar mig och jag kan se argumenten för varför de har rätt att kräva det men jag kan också se argumenten för att det här är inte ett uppdrag där man inte bara företräder Sverigedemokraterna utan hela landet och då ställs andra krav, sade han.
Rätt att utesluta V
Tidigt i processen sa Stefan Löfven nej till regeringsdiskussioner med Vänsterpartiet.
– Det var ett väsentligt beslut om man ska ha ett brett samarbete i riksdagen, för då kan det vara svårare att ha en regering som innehåller ett parti på vänsterkanten, säger Åsa Romson (MP).
Romson menar att det nu är viktigt att en regering ska kunna samarbeta åt flera håll, och med flera olika partier, även med Vänsterpartiet. Men både Centerpartiet och Folkpartiet har varit väldigt skeptiska till ett samarbete med MP och S.
– Något annat vore oväntat bara ett par dagar efter ett val, men jag hoppas, och jag tror att många väljare förväntar sig att man är beredd att ta samtal om de stora och viktiga frågorna under den här mandatperioden, säger Gustav Fridolin.
Budgetprocessen en knäckfråga
Alliansen kommer att lägga en egen budget i höst, och om också SD stödjer den, så får en sådan majoritet i riksdagen.
– Det är just det som understryker hur viktigt att man får igång breda samtal, och vi hoppas att man är beredda att föra samtal som gör att Sverige kan regeras på ett bra sätt, säger Gustav Fridolin.
– Vi kommer ju från en mandatperiod med en minoritetsregering som faktiskt har fått igenom sin budget, konstaterar Åsa Romson.