Vad anser Du att man ska göra för att få ner den höga ungdomsarbetslösheten i vårt län?
– Det finns många olika saker som behöver göras, men i grunden handlar det om att ge människor utbildning, och att se till att utbildningarna är sådana som efterfrågas av arbetsmarknaden.
Utrikesfödda har generellt svårt att få jobb i Sverige. Svårast är det i Gävleborgs län som har högst andel arbetslösa i landet, bland utrikesfödda.
Vad ska man göra för att få ner den siffran?
– De studier som gjorts visar att utrikesföddas problem på arbetsmarknaden till störst del är kopplade till bristen på utbildning. De som har motsvarande en gymnasieexamen klarar sig ganska bra. Det är grupperna där under som har det svårast på arbetsmarknaden.
– Här måste det både gå att plugga ikapp grundläggande kunskaper, att utbilda sig direkt till ett speciellt yrke och vi bör också försöka skapa jobb med låga kvalifikationskrav för de som inte orkar eller vill studera mer.
Arbetslösheten i Gävleborgs län, alla kategorier, är alltid bland de högsta i landet.
Vad behöver göras för att få fler i arbete i just Gävleborg?
– Gävleborg har stora utmaningar, men principen här är densamma som i andra regioner.
Om inte fler unga, fler utrikesfödda och fler arbetsföra Gävleborgare kommer i arbete i framtiden; vad kommer det att få för konsekvenser, tror du?
– Jag väljer att tro att vi kommer lyckas med det istället, det är helt nödvändigt för att välfärden, och naturligtvis för de enskilda individerna.
-Finns det något speciellt i ditt partis politik som du vill framhålla i arbetet mot arbetslösheten?
– En grön omställning skapar också nya jobb. Sen den rödgröna regeringen tillträdde har också arbetslösheten i Sverige sjunkit betydligt.
MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app