Christina Östberg, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna Foto: Pressbild/Montage

Så här vill Sverigedemokraterna jobba mot arbetslösheten

Uppdaterad
Publicerad

– Vi vill införa en helt ny anställningsform; lärlingsanställning. På sikt tror vi att det kommer att få fler in på den ordinarie arbetsmarknaden, säger Christina Östberg, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna

Vad anser Du att man ska göra för att få ner den höga ungdomsarbetslösheten i vårt län?

– En helt ny anställningsform bör införas, i lag – lärlingsanställning. Rent juridiskt bör den jämföras med det som idag kallas provanställning, men ska kunna gälla högst 3 år. Det skulle innebära att ett företag som tar sig an en oerfaren, oprövad ungdom eller en utrikes född med svårvaliderad bakgrund i syfte att säkra sin långsiktiga kompetensförsörjning kan göra detta hyfsat riskfritt. Visar det sig att personen i fråga är driftig och ambitiös, kommer lärlingsanställningen mynna ut i en reguljär tillsvidareanställning inom loppet av högst tre år, men företaget förbinder sig inte till något.

Val 2018 – #dinröst

Utrikesfödda har generellt svårt att få jobb i Sverige. Svårast är det i Gävleborgs län som har högst andel arbetslösa i landet, bland utrikesfödda.

Vad ska man göra för att få ner den siffran?

– Våra förslag gäller alla arbetslösa, oavsett var man är född.

– Ett modernt lärlingssystem bör baseras på teoretiska kärnämnen, såsom matematik, svenska och engelska, vilket man studerar i skolan exempelvis två dagar i veckan, medan man praktiserar ett yrke på en faktisk arbetsplats övriga dagar. Det är också ett eget ansvar att lära sig språket, utbilda sig och aktivt söka arbete.

Arbetslösheten i Gävleborgs län, alla kategorier, är alltid bland de högsta i landet.

Vad behöver göras för att få fler i arbete i just Gävleborg?

– Det behövs fler företag och ett förbättrat företagsklimat. Sänka arbetsgivaravgiften. Starta Eget-bidraget kan även omfatta personer som är i anställning, avskaffa åldersgränsen på 25 år, stödet ska kunna ges i 9 mån istället för dagens 6 mån.  Fler ett- och tvååriga platser på yrkeshögskolor, inom branscher där behov finns. Ge vårdyrkena bättre status så fler vill arbeta inom vård och omsorg.

Om vi inte lyckas få fler unga, fler utrikesfödda, fler arbetsföra Gävleborgare i arbete; vad kommer det att få för konsekvenser i framtiden, tror du?

– Risken ökar för splittring och utanförskap i samhället även psykisk ohälsa och kriminalitet, när man inte har ett arbete att gå till.

Finns det något speciellt i ditt partis politik som du vill framhålla i arbetet mot arbetslösheten?

–  Lärlingsarbete för unga, tycker jag är ett bra förslag. Viktigt att man som ung kommer snabbt in i arbetslivet och får känna av allt det positiva det för med sig när man har ett arbete att gå till.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet