Carl-Oskar Bohlin (M) minister för civilt försvar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den inriktningen sätter vi nu punkt för” – hör Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, om anledningen till MSB:s namnbyte. Foto: SVT

MSB byter namn och får Mikael Frisell som ny generaldirektör

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) byter namn. Från och med 1 januari 2026 kommer den att heta Myndigheten för civilt försvar, säger regeringen på en pressträff.

Myndigheten får också en ny generaldirektör – militären Mikael Frisell.

Mikael Frisell är i dag generalmajor. Han kommer senast från en roll som chef för lednings- och ekonomistaben vid Försvarets materielverk. Han tillträder 1 november och efterträder Charlotte Petri Gornitzka, som lämnar sitt uppdrag och blir landshövding på Gotland.

– Jag ser givetvis fram emot detta och det är med stor ödmjukhet jag tar mig an rollen, säger Mikael Frisell.

Han beskriver MSB:s roll som ”helt central” i det utökade totalförsvaret.

När Petri Gornitzka i somras meddelade att hon slutar på posten var regeringen öppen med att man letade efter en efterträdare med militär bakgrund.

Från fredskriser till krigsfokus

Enligt regeringen handlar namnbytet och förändringen om att satsa på det civila försvaret för att i förlängningen stärka totalförsvaret.

– Det vi nu gör är att tydliggöra och markera den dimensionerade uppgiften för svensk beredskap – att kunna hantera krigets krav, säger Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar (M).

Bohlin säger att myndigheten kommer fortsätta hantera kriser i fredstid, men att man nu kommer lägga mer fokus på krigsberedskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.