Flera ministrar från regeringen presenterade budgetnyheter under torsdagen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Regeringen: ”Största satsningen på civilförsvaret sedan kalla krigets slut”

Uppdaterad
Publicerad

Tidöpartierna presenterar i dag vad man kallar den största satsningen på det civila försvaret sedan kalla krigets slut. Från 2028 och framåt kommer 15 miljarder kronor per år läggas på civilförsvaret – en fördubbling jämfört med 2024.

Redan nästa år kommer 2 miljarder kronor extra läggas till civilförsvaret i budgeten. Det innebär att man 2025 kommer lägga 8,5 miljarder kronor på civilförsvaret, att jämföra med dagens 6 miljarder. Man vill sedan skjuta in ännu mer pengar varje år för att 2028 nå 15 miljarder per år.

– Det säkerhetspolitiska läget är fortsatt allvarligt och kommer att vara det under överskådlig framtid, säger ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M) på en pressträff.

Höstbudgeten 2024

Satsningar på skyddsrum

Sverige är indelat i tio olika beredskapssektorer, och regeringen och SD har beslutat att lägga extra mycket pengar på sex av dem. Det handlar bland annat om elektronisk kommunikation, tillgång till rent vatten samt transportinfrastruktur.

– Dessa sektorer är särskilt viktiga för att bygga en grundläggande robusthet i samhället, om det sker ett väpnat angrepp mot Sverige, säger Carl-Oskar Bohlin.

Den största av dessa sektorer blir hälsa, vård och omsorg – den kommer man lägga 2,5 miljarder kronor per år på från 2028.

Man vill också rusta upp och modernisera skyddsrum.

MSB: Krävs 20 miljarder

Enligt en rapport från Myndighet för Samhällsskydd och beredskap (MSB) från förra hösten räcker 15 miljarder till att bygga upp ett civilt försvar som kan hantera de inledande konsekvenserna av ett väpnat angrepp. Det räcker också till ”en ökad förmåga att säkerställa viss uthållighet i ett mer utdraget förlopp”.

Men för att bygga upp ett civilt försvar som kan stå emot konsekvenserna av ett krig under en längre tid behöver anslaget, enligt MSB, ligga på 20 miljarder årligen.

S: Bred överenskommelse

Förslaget bygger enligt Socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson Peter Hultqvist på en bred överenskommelse hos alla åtta partier som förhandlats fram tidigare.

– Detta är ett betydligt större ansvarstagande än det är en fråga om ett enskilt initiativ från regeringen, säger han.

Hultqvist understryker också vikten av att bygga upp civilförsvaret i fredstid.

Så ska miljarderna fördelas

Fördelning 2028 i miljarder kronor, fördelning 2025 i parentes

Sjukvård: 2,5 mdr ( 2,1)

Telekommunikationer: 1,8 mdr (0,5)

Livsmedel/dricksvatten: 1,6 mdr (0,8)

Transporter: 1,5 mdr (1,1)

Befolkningsskydd: 1,4 mdr (0,6)

Energiförsörjning: 1,4 mdr (0,6)

Övrigt: 4,8 mdr (2,8)

Summa: 15 mdr (8,5)

Fotnot: Övrigt innehåller t ex ordning och säkerhet, frivilliga försvarsorganisationer, finansiella tjänster och skydd av kulturarv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2024

Mer i ämnet