Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De får inte säljas egentligen, det finns ingen kontroll på vad de innehåller.” Hör forskaren Anders Lindström om mer eller mindre fungerande myggmedel i klippet. Foto: Johan Nilsson/TT

Myggplåster säljs trots larm om hälsorisker – sågas av experten

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det inte finns några testade eller lagliga myggplåster på marknaden fortsätter flera företag att sälja dem i Sverige. Nu varnar Kemikalieinspektionen för möjliga hälsorisker och myggexperten sågar produkten.

– Det mesta tyder på att det är hittepå, säger forskaren Anders Lindström.

Bekämpningsmedel och myggmedel måste godkännas av Kemikalieinspektionen innan de får säljas eller användas i Sverige. Det gäller även de myggplåster som nu marknadsförs flitigt i sociala medier. Förra året anmälde inspektionen flera företag som säljer myggplåster för att produkterna inte testats eller godkänts.

– Det finns ingen kontroll på vad de innehåller och de marknadsförs på ett ganska häpnadsväckande sätt, säger Anders Lindström, myggexpert och forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

– Jag tycker inte det finns anledning att tro på den marknadsföringen.

”Klä på sig eller gå in”

Många myggförebyggande produkter saknar vetenskaplig evidens för att de faktiskt fungerar, enligt myggforskaren Anders Lindström. Men det finns några beprövade sorter. Myggmedel innehållande Dietyltoluamid, eller DEET, har en bevisad effekt mot myggen.

– Myggen hittar oss genom doft och DEET är ett medel som maskerar våra kroppsliga dofter, då får myggen svårare att hitta oss, säger Anders Lindström.

Men är man känslig mot mygg tycker Anders Lindström att man ska använda godkända myggmedel, klä på sig mer kläder – eller gå in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.