Något färre tror på ett svenskt medlemskap i Nato

Uppdaterad
Publicerad

En stor majoritet av svenskarna tror att Sveriges ansökan till Nato kommer leda till ett medlemskap. Men Turkiet sinkar ansökningsprocessen och de senaste veckorna har övertygelsen om att vi kommer bli Nato-medlemmar sjunkit något, det visar en ny Novusundersökning.

Den 17 maj skrev utrikesministern Ann Linde under Sveriges Natoansökan och dagen efter överlämnades den till Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Då var det många som trodde att processen skulle gå snabbt. Men det satte Turkiet stopp för. Magnus Christiansson, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, är en av de som förvånades över Turkiets agerande.

– Turkiet fanns ju hela tiden som en faktor eftersom de har obstruerat i tidigare processer. Men den här gången ser situationen lite annorlunda ut. Turkiet har varit aktiva och bidragit i kriget i Ukraina och eftersom Sverige och Finland ska gå med som en konsekvens av kriget så blev jag lite överraskad, säger han.

Fortsatt stöd för svensk Natoansökan

Bland svenskarna anser fortfarande 60 procent att det är bra att Sverige lämnade in en ansökan till Nato. En stor majoritet, 83 procent, tror också att Sverige kommer bli medlemmar. Men det är en statistisk säkerställd nedgång jämfört med för två veckor sedan, då 89 procent trodde att Sverige kommer att bli insläppta. Det visar en ny Novusundersökning.

– Jag tror att Sverige kommer bli medlem i Nato, men jag tror det hänger väldigt mycket på hur långt Turkiet är beredda att gå för att få amerikanska stridsflygplan och inrikespolitiska poänger, säger Magnus Christiansson.

Enligt Christiansson är det fortfarande möjligt att knutarna löses upp till Natomötet i Madrid i slutet av juni.

– Om det inte gör det tror jag nästa hållplats är efter sommaren och det svenska valet, säger han.

Så gjordes undersökningen

Det är 1 030 slumpmässigt utvalda personer som har valt att delta och svarat i undersökningen i åldern 18-79 år. Undersökningen har genomförts i Novus slumpmässigt rekryterade panel. Resultatet ger en bild av hur svenska folket inom åldersgruppen tycker i frågan.

En antal personer utöver dem som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat.

Totalt utgör de som inte svarat 44 procent av det totala antalet tillfrågade som var 1 840 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.