-Vi konstaterar att det har varit konstruktiva samtal och samtalen kommer att fortsätta, och det är det viktigaste, sade Linde till TT sedan samtalen avslutats strax före kl 18 på måndagen.
Diskussionerna inleddes efter lunch och pågick i fem timmar.
– Att man satt så länge och är beredd att ha fortsatta samtal tycker jag ändå tyder på att det finns en process nu som fungerar, säger Paul Levin, föreståndare vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, till TT
– Det återstår förstås att se hur president Erdogan reagerar. Det vet man inte, han kan komma att lägga en blöt filt över det hela. Men de här första signalerna tycker jag är positiva även om de svåra frågorna återstår att lösa.
”Tydliga framsteg”
Ledaren för Finlands delegation, Petri Hakkarainen, är positiv.
”Tydliga framsteg har gjorts i vissa frågor, medan vi i andra fortfarande måste komma överens. Resultaten från i dag ska nu gås igenom i huvudstäderna. Det gemensamma målet är att fortsätta diskussionen så fort som möjligt”, säger han i ett uttalande på det finländska presidentämbetets webbplats
Linde säger att samtalen förs i en respektfull anda men vill inte säga om tonläget blivit mjukare.
– Jag vill inte gå in på sådant. Dessutom är det så i komplicerade förhandlingar att man alltid får vara förberedd på att det kan ta lång tid, säger hon.
Turkiskt nej till Sverige och Finland
Den 29 och 30 juni hålls Natotoppmöte i Madrid. En av frågorna som då ska upp på agendan är de nya ansökningarna.
Den snabba ansökningsprocess som både Nato och de tilltänkta medlemsländerna önskat sig hotas av Turkiets nej. Intensiva samtal har pågått de senaste veckorna, samtidigt som turkiska företrädare gång på gång upprepat att Turkiets nej står fast.
Turkiet har anklagat både Sverige och Finland för samröre med bland andra PKK och ställt upp en rad krav för att godkänna ländernas Natoansökningar. Bland annat har man krävt utlämnanden av kurder från Sverige och Finland.