• Det första steget är att överåklagare Eva-Marie Persson måste begära Assange häktad.
• Därefter måste en tingsrätt ta ställning till om han ska häktas eller inte. I detta fall blir det Uppsala tingsrätt eftersom den misstänkta våldtäkten skedde inom tingsrättens upptagningsområde.
Mycket upp till Storbritannien
• Om tingsrätten beslutar att häkta Assange i sin frånvaro, blir nästa steg att överåklagare Persson utfärdar en europeisk arresteringsorder, vilket i praktiken innebär att man begär att Storbritannien överlämnar Assange till Sverige. Dock måste Storbritannien i sådana fall göra detta i enlighet med brittisk lag, vilket kan förlänga processen ytterligare.
När en sådan här begäran gjordes senast i Assange-fallet år 2010 tog det 1,5 år innan Storbritanniens högsta domstol till slut beslutade att han skulle överlämnas till Sverige. Det var i samband med det som Assange sökte skydd på Ecuadors ambassad i London, där han sedan uppehöll sig fram till april 2019.
– Allt verkar dock stå i händerna på hur Storbritannien nu hanterar det här, och hur snabbt de gör det. Ju snabbare de beslutar om att överlämna honom till Sverige, desto större sannolikhet att han hinner åtalas innan det misstänkta brottet preskriberas den 17 augusti 2020, säger Dennis Martinsson.
Kan överlämnas till USA
• Om Assange skulle överlämnas till Sverige kommer fallet att hanteras enligt vanliga svenska regler för brottmål.
• Eftersom USA också har begärt Assange överlämnad, så är det Storbritannien som måste bedöma vilket land som han faktiskt kommer att överlämnas till.
– I just det här fallet kan man dock tycka att den bedömningen kanske inte är så juridisk, utan mer politisk, säger Martinsson.
• Även om Assange skulle bli överlämnad till Sverige först och därefter åtalas, dömas och avtjäna ett fängelsestraff i landet, kommer det inte hindra USA från att därefter begära att Sverige överlämnar honom till USA för att han ska åtalas för de brott han är anklagad för där.