Totalt har 200 personer skrivits in för intensivvård i Sverige efter att ha blivit smittade med nya coronaviruset. Av dem är nästan 75 procent – eller 149 personer - män.
– Vi har ingen riktigt bra förklaring till det ännu, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.
Han tror att skillnaderna mellan män och kvinnor kan komma att jämnas ut något när fler insjuknar.
– Men det är en sak som vi måste titta närmare på, vad de här männen har för riskfaktor. Har de smittats på ett liknande sätt i en viss miljö, eller är de av någon anledning skörare?
Är män en riskgrupp?
– Det är inte så att kvinnor inte tillhör en riskgrupp. Det är framförallt ålder som är en riskfaktor.
Samma tendens i andra länder
Siffror från Italien och Kina pekar också på att män drabbas hårdare av Covid-19, som är den sjukdom som nya coronaviruset orsakar.
En studie på 105 avlidna av viruset i regionerna Lombardiet, Veneto, Emilia Romagna och Marche ger en tydlig bild: 73 procent av de döda är män.
Också i Sverige är det fler män som avlidit, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.
– Det är något mer män än kvinnor, precis som det ser ut i resten av världen.
Majoritet har underliggande sjukdom
Av dem som behövt intensivvård i Sverige har drygt 76 procent också någon riskfaktor. Som riskfaktor räknas ålder över 65 år, kronisk hjärt-lungsjukdom, kronisk lever-njursjukdom, nedsatt immunförsvar, diabetes, högt blodtryck, fetma och neuromuskulär sjukdom.
Den allra vanligaste underliggande sjukdomen hos dem som skrivits in för intensivvård är högt blodtryck (30,1 procent), tätt följt av diabetes (27,3 procent) och hjärt- och lungsjukdom (25,6 procent). Fem procent hade njursjukdom.
Här kan du följa utvecklingen för patienter som hittills har vårdats på intensivvårdsavdelningar med Covid-19.
Siffrorna från Svenska Intensivvårdsregistret visar hur många personer som har skrivits in för intensivvård med Covid-19 och visar alltså inte hur många patienter som ligger på intensivvårdsavdelningar i Sverige just nu.