• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sverige ett steg närmare antikroppstester för nya coronaviruset

Publicerad

Svensk sjukvård kan vara ett steg närmare svaret på om en befolkning kan utveckla flockimmunitet mot det nya coronaviruset. Genom att analysera blodet från patienter som har haft covid-19 har forskare på Sahlgrenska universitetssjukhuset kunnat se att patienterna utvecklat antikroppar mot viruset.

– Förhoppningen är att de också har utvecklat immunitet mot viruset, säger forskaren Jan-Åke Liljeqvist.

I dag finns det minst ett 50-tal olika tester som kan användas för att undersöka förekomsten av antikroppar hos en person. Antikroppar produceras av kroppens immunförsvar och har som uppgift att verka mot främmande ämnen i kroppen, som till exempel ett virus.

Nu har forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg fått de första resultaten från analyser av antikroppar i blod hos patienter som har varit smittade av det nya coronaviruset.

– Vi har sett att nästan alla våra testpersoner har utvecklat antikroppar mot covid-19 efter att ha varit sjuka i tre veckor, säger Jan-Åke Liljeqvist, överläkare i klinisk virologi och som leder utvecklingsarbetet vid mikrobiologiska laboratoriet på Sahlgrenska.

Kan ge bättre bild av flockimmunitet

Fördelen med ett sådant här test är att det kan göras på personer som aldrig har konstaterats vara smittade av covid-19 – eller på personer som bara varit misstänkt smittade.

På så sätt får man i större skala möjlighet att mäta hur stor andel av befolkningen som har utvecklat dessa antikroppar.

 – Och förhoppningsvis också mäta hur många som blivit immuna mot det nya coronaviruset. Detta kan hjälpa oss att mäta hur flockimmunitet utvecklas successivt i ett samhälle, säger Jan-Åke Liljeqvist.

Det faktum att smittspridningen av covid-19 tycks ha stannat av i kinesiska Wuhan kan vara en indikation på att samhället där har utvecklat en flockimmunitet, menar Liljeqvist.

– Eftersom coronaviruset är nytt är det svårt att veta exakt hur länge immuniteten varar. Men vi tror att antikropparna åtminstone ger en kortvarig immunitet på tre till sex månader.

Kan vara klart om några veckor

Fortfarande behövs dock kompletterande analyser innan man har ett test som kan användas i praktiken i Sverige. Men enligt Jan-Åke Liljeqvist är det inte långt kvar till dess.

– Vi tror att det kan bli en verklighet i svensk sjukvård om två-tre veckor, säger han.

Runtom i landet finns det flera laboratorier som kan göra dessa tester. Bara på Sahlgrenska kan man testa uppemot 200 personer om dagen, tror Jan-Åke Liljeqvist.

Sahlgrenska är inte ensamt om att göra dessa studier av antikroppar, även i Nederländerna och Finland görs liknande studier, skriver bland annat Yle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.