Den ryska invasionen av Ukraina har ökat svenskarnas vilja att gå med i Nato. Bara två dagar efter invasionen visade en undersökning för första gången att fler svenskar var för ett Natomedlemskap än mot.
Och nu, en vecka senare, fortsätter trenden.
Hela 49 procent av de tillfrågade i Novus undersökning anser i dag att Sverige bör bli medlem i Nato.
27 procent svarade nej och 24 procent svarade vet ej. Detta kan jämföras med tidigare undersökningar då ”nej”-sidan legat runt 40 procent och ”ja”-sidan runt 35 procent.
– Stödet för Nato stärks i rekordfart. Inte bara chocken över att Ukraina invaderades påverkar utan sannolikt också avsaknaden av militär hjälp från andra länder. Det är ju en sak att få hjälp med pengar och materiel, men hade man varit med i Nato så hade kanske inte detta hänt, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.
Färre rädda för USA
Novus har även undersökt hur svenskarnas inställning till Ryssland och USA ser ut.
Även här kan man se stora rörelser i opinionen. Tre fjärdedelar av svenskarna svarar nu ja på frågan om man är rädd för Ryssland som en stormakt. En kraftig ökning sedan 2019 då 38 procent svarade ja på samma fråga.
Samtidigt sjunker andelen svenskar som uppger att de är rädda för USA som en stormakt. 73 procent svarade nu nej på frågan jämfört med 60 procent 2019.
Finska opinionen har svängt snabbt
Andra Novus-undersökningar som gjorts efter Rysslands invasion visar att var tredje svensk är rädd att Sverige ska anfallas militärt samt och sex av tio svenskar är beredd att aktivt försvara Sverige.
I Finland visade en liknande opinionsundersökning nyligen att en majoritet av finländarna nu för första gången är för ett Natomedlemskap.
– Finlands opinionssväng har säkert påverkat. Förra veckan såg vi att andelen nej var oförändrad och de osäkra lutade mot ja. Men nu ser vi att andelen nej minskat signifikant. Är Finland för så tar det säkerligen bort en hel del av de negativas argument, säger Torbjörn Sjöström.
Så genomfördes undersökningen
- Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av SVT:s Agenda.
- Undersökningen genomfördes med 1269 intervjuer i Novus Sverigepanel utifrån ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år.
- Undersökningen genomfördes den 3-4 mars 2022.