Som SVT berättat får de stora fondplattformarna Avanza och Nordnet runt hälften av den fondavgift som kunderna betalar till fondbolagen och storbankerna. Avgiftssystemet kallas kickbacks. Den avgiften har blivit allt mer lönsam för nätbankerna.
SVT kan nu visa att nätbankerna har ytterligare en relativt okänd avgiftsstruktur som riskerar utesluta små fondbolag som vill konkurrera med låga avgifter för kunden.
När Avanza tar in ett nytt fondbolag på sin plattform kräver de att fondbolaget ska ha en viss volym på sin försäljning som i sin tur genererar avgiftsintäkter till Avanza. Om de inte kommer upp till den nivån tvingas fondbolaget betala en engångsavgift.
– Om det blir väldigt lite kapital i fonden, så har vi kostnaderna och inga intäkter. Och då kan vi i efterhand fakturera mellan 100 och 200 000 kronor. Så ser den affären ut, säger Avanzas vd Rikard Josefson.
”En form av gatekeepers”
I ett mail till SVT skriver Avanza ”Att lägga till en ny fond på vår plattform kräver mycket arbete från vår sida” och att det händer ”också att vi säger nej till fonder, dock inte på grund av att det är en lågprisfond. Avanza är snarare förespråkare av lågprisfonder”
Nordnet bekräftar i ett mail till SVT att de tar en avgift av fondbolagen på normalt 200 000 kronor per år för att få finnas med på plattformen och att den avgiften räknas av mot den del av förvaltningsavgiften som tillfaller Nordnet. Bolaget skriver också att ”Vi har aldrig stött på en situation där ett fondbolag med lågprisfonder har avstått från att finnas med på plattformen på grund av att vi har en minimiavgift.”
– Upplägget är besvärligt. För Avanza och Nordnet är en form av gatekeepers som hindrar fonder från att slå sig in som vill konkurrera med låga priser. Och det är synd, säger Patrick Siegbahn, grundare av rådgivningssajten Småspararguiden.
”Man måste finnas där”
SVT har talat med en fondförvaltare som drev en liten fond med en mycket låg avgift. Han berättar att Avanza inte var intresserade av fonden eftersom den skulle generera för låga avgiftsintäkter åt Avanza. Fonden fick dock plats på Nordnets fondtorg men efter en tid tog förvaltaren bort sin fond från fondtorget eftersom kostnaderna för honom var för höga.
– Man måste finnas där för att få tillgång till många kunder. Men de har blivit tuffare och tuffare, säger förvaltaren.