SVT Nyheter har tittat på alla akademiska yrken inom fyra av de största fackförbunden inom Saco. Där finns ekonomer, jurister och samhällsvetare. I alla yrken tjänar männen mer än kvinnorna under de första åren som nyutexaminerade.
Lena Granqvist, samhällspolitisk chef vid Saco, är nationalekonom och har forskat om löneskillnader mellan män och kvinnor.
- Även om man läser samma utbildning kan det finnas olika inriktningar. Kvinnor väljer i högre utsträckning inriktningar som ger lägre lön och söker jobb i offentlig sektor, där löneläget är lägre. Det är ju ett problem i sig. Men även då nyutexaminerade kvinnor och män har valt exakt samma inriktningar och jobb finns det skillnader i ingångslöner.
”Den som framhäver sig belönas”
Studier har visat att kvinnor begär lägre ingångslöner än män. I en undersökning som fackförbundet Jusek gjorde förra året betygsatte kvinnorna sin kompetens högre än männen – men lämnade ändå lägre löneanspråk. Och även när kvinnor begär samma lön som män får de ett lägre lönebud.
– Arbetsgivare belönar personer som framhäver sig själva, men det gäller enbart männen. Kvinnorna snarare straffas för ett sådant beteende.
Men att lyfta fram sin kompetens genom lönesamtal verkar löna sig. Studier som Saco själva gjort pekar på att lönesamtal bidrar till att minska lönegapet mellan män och kvinnor.
”Straffas lönemässigt”
Ibland kan det röra sig om statistisk diskriminering – att arbetsgivaren bedömer kvinnan utifrån att kvinnor till exempel jobbar mer deltid och tar längre föräldraledighet.
– Man går på informationen som man har om gruppen. Trots att man inte vet någonting om just personen man har framför sig. Kvinnor som grupp blir lönemässigt straffad på grund av den här statistiken.
Enligt Granqvist kan det även handla om en form av omedveten diskriminering, normer och förväntningar som är svåra att komma åt och synliggöra.
– Det är viktigt att arbetsgivaren diskuterar med lokala facket och gör könsneutrala bedömningar. Att man i en intervju agerar lika mot en manlig och kvinnlig intervjuperson.
Så har vi räknat
Underlaget för nyutexaminerades löner har vi hämtat från SCB:s arbetskraftsbarometer 2018.
Här finns siffror som visar vilken genomsnittlig månadslön nyutexaminerade (nyutexaminerade åren 2014-2016) hade år 2017.
Statistiken är uppdelad på utbildningar och kön, samt vilken sektor man arbetar i (stat, kommun eller privat).
Vi har viktat personernas lön efter hur många som arbetar i vilken sektor för att få en rättvisande medellön per utbildning och kön.