I ett reportage som gick i Agenda säger socialarbetaren från Angered i Göteborg, Bettan Byvald, att kommunerna (som formellt bär ansvaret för att ta emot IS-krigare som inte är föremål för lagföring) inte får information om återvändande IS-krigare från Säpo. I stället får man ofta information från anhöriga och medier.
”Behöver nationella riktlinjer”
Samordnaren för våldsbejakande extremism, Anna Carlstedt, håller med Bettan Byvald, och säger att kommunerna inte kan göra sitt jobb om de inte får den information de behöver från Säpo och polisen.
– Det är viktigt med ordning och reda, och vem som ska ha ansvar för vad. Ibland glömmer vi att det är Säpo som tar hand om dem som bevisligen brutit mot lagen och ska ha straff. Det hela ansvaret ligger inte hos kommunerna, säger Carlsted.
LÄS MER: ALICE BAH KUHNKE: ”KOMMUNERNA BEHÖVER HJÄLP”
Men de som inte misstänks för brott? Ni vill komma i kontakt med dem, säger du, men kan inte? Vad ska ni göra då?
– Vi har drivit den här frågan länge, och nu börjar det faktiskt hända saker. I onsdags hade vi samtal med Säpo, polisen, kriminalvården, socialtjänsten med flera, och då konstaterade vi att vi behöver ta fram nationella riktlinjer. Vi vet vad som funkar och inte funkar från erfarenheten av att avradikalisera högerextremister men har inget enhetligt system. Men det är inte rimligt att det ska ligga på varje enskild kommun, förutom storstadskommunerna är det ofta små kommuner med begränsade resurser.
Justitieministern: Måste vara beredda se över reglerna
Justitieminister Morgan Johansson (S), som också medverkade i SVT:s Agenda, säger att man fått in en begäran från polismyndigheten att kunna lätta på sekretesslagstiftningen för att kommuner ska få kännedom om IS-återvändare.
– Vi måste nog vara beredda att se över reglerna där så att kommunerna får mer kännedom och kan gå in med insatser. Vi vill ju få ut de här figurerna ur deras nätverk och då måste alla aktörer samverka, säger Johansson.
LÄS MER: AGENDA TRÄFFAR IS-AVHOPPREN ”MALIK”
Samtidigt påpekar Morgan Johansson vikten av att skydda Säpos arbetsmetoder.
– Vi ska komma ihåg att Säpo har goda skäl för att inte sprida sin information. Det kan handla om att man inte vill avslöja sina källor eller arbetsmetoder. Men jag tror det finns saker som man kan göra där så att kommunerna får mer information.