Natoexperten Mike Winnerstig om Syrienkonflikten: ”Jag tror att det är väldigt allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien uppges förbereda ett angrepp mot Syrien. Mike Winnerstig på Totalförsvarets forskningsinstitut tror att vi kan vänta oss en attack inom de närmaste dagarna.

– Jag tror att det är väldigt allvarligt, säger han.

Den brittiska premiärministern Theresa May har kallat till ett extrainsatt regeringsmöte på torsdagen som ett svar på helgens misstänkta kemvapenattack i Syrien. De ska ta ställning till om landet ska stödja en militär insats, uppger BBC.

Enligt The Telegraph har May redan beordrat brittiska ubåtar till områden där det går att skjuta robotar som når Syrien.

Syrienkriget

USA, Frankrike och Storbritannien har samtalat om en gemensam attack i slutet av den här veckan, uppger amerikanska tjänstemän till AP enligt New York Times.

Väldigt allvarligt

Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), bedömer att läget är väldigt allvarligt – och att en koordinerad attack från Storbritannien, Frankrike och USA är nära förestående.

– Det vi inte har haft nu är en attack i natt, utan den kommer senare. Det har nog miltära förklaringar huvudsakligen, det fanns inte tillräckligt med stridskrafter i närområdet för att göra en större attack av den typ som planeras, säger han i SVT:s Morgonstudion.

USA:s president Donald Trump gör emellertid att läget är svårt att förutsäga – han ger motstridiga besked via Twitter. Uppladdningen pekar dock mot ett håll.

– Jag skulle tro att vi kan se en attack inom de närmaste dagarna om inget oförutsett händer.

För något år sedan skickade USA ett 60-tal kryssningsrobotar mot en syrisk flygplats – den här attacken väntas bli större. Enligt Mike Winnerstig kan det bli bli tal om att försöka slå ut hela den syriska luftstridsförmågan.

– Då måste man ha mycket mer missiler, men kanske gå in med flygplan också.

Svårt att påverka

Sverige har en plats i FN:s säkerhetsråd, men inget veto som de fem permanenta medlemmarna Ryssland, USA, Frankrike, Storbritannien och Kina. Därför kan Sverige inte påverka situationen så mycket, menar han.

– Sverige kan bara försöka övertala de andra staterna att samarbeta och att ha dialog på ett normalt diplomatiskt sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet