USA baserar 18 stycken F-16 stridsflygplan på Kallax flygplats i Luleå. Här avisas ett F-16 den 24 oktober 2018. Foto: USA:s flygvapen/Casey Rodriguez

Natos jätteövning har inletts

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsalliansen Nato har inlett militärövningen Trident Juncture i Norden med drygt 50 000 soldater. Det är Natos största övning sedan Kalla krigets slut och den har vuxit rekordsnabbt . USA baserar för första gången en hel flygdivision i Sverige under en övning.

USA:s flygvapen baserar en hel flygdivision med markpersonal på Kallax flygplats i Luleå under Trident Juncture 18 som inleddes på torsdagen.

Förvarsmakten uppger att den amerikanska insatsen på Kallax består av 18 stycken stridsflyg (F-16), två lufttankningsflygplan (KC-135) samt omkring 300 personer på marken.

Så vitt SVT Nyheter känner till är det första gången USA baserar en hel flygdivision i Sverige under en övning.

Forskningsledare Robert Dalsjö vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) säger att han inte känner till att en sådan stor amerikansk flygstyrka baserats i Sverige tidigare.

– Nej det känner jag inte till, säger han.

Inte sedan 1990, före Sovjetunionens upplösning, har Nato genomfört en större övning.

USA:s hangarfartyg Harry S. Truman vid Norges kust den 24 oktober 2018. Foto: Reuters

Över 50 000 soldater

I våras uppgav Nato att 35 000 soldater skulle delta. I början av oktober uppgav Nato att övningen vuxit till 45 000 soldater.

Några dagar senare meddelade USA att de skickar hangarfartygsgruppen Harry Truman till Nordnorge.

Gruppen består av hangarfartyget Harry Truman, en jagare och en korvett samt cirka 50 stridsflygplan ombord. Den är nästan lika mycket som ett helt svenskt flygvapen. Det innebär ytterligare omkring 6 000 soldater.

Svenska korvetten HMS Karlstad har anlänt till Trondheim i Norge för att delta i Trident Juncture. Foto: NATO Maritime Command

USA:s senaste tillskott innebär att det blir totalt drygt 50 000 soldater, 250 stridsflygplan, 60 fartyg och över 10 000 militära fordon från alla Natos 29 medlemsländer samt två av Alliansens partners med ”guldkort” – Sverige och Finland.

– Det är ett av många tecken på att vi har ett snabbt hårdnande säkerhetsläge i vår del av världen. Man skulle kunna tala om en snabb säkerhetspolitisk klimatförsämring, säger forskningsledaren Robert Dalsjö på FOI.

”Examensprov”

Det samlade svenska bidraget till Trident Juncture 18 består av cirka 2 200 soldater, sjömän och officerare. Sverige berörs främst av övningar i luftrummet samt transporter av soldater och militärfordon genom landet.

Huvudelen av övningen sker i Norge, Nordatlanten, Island, Östersjön och luftrummet i Sverige och Finland.

För de sju Jas 39 Gripen och de två Visbykorvetterna som deltar i övningen handlar det också om en certifiering för att kunna ingå i Natos insatsstyrka NRF.

– Det är lite som ett examensprov. Ni får vara med.

Det svenska stridsflyget har baserats på flygplatsen i Bodö i Norge under övningen.

Amerikanska marinkårssoldater på Island som förbereder sig för Trident Juncture 2018. Foto: Kylee Ashton/Allied Force Command

Natos artikel 5

Försvarsmakten uppger att Sveriges deltagande i övningen bottnar i den svenska solidaritetsförklaringen, som bland annat säger att Sverige ska kunna ”ge och ta emot stöd, såväl civilt som militärt” om ett EU-land eller nordiskt land drabbas av en katastrof eller ett angrepp.

Övningen handlar också om Natos gemensamma försvarsklausul, den så kallade artikel 5, vilken innebär ömsesidigt försvar om en eller flera allierade blir anfallna.

Natövningen är en reaktion på Rysslands agerande under senare år, säger Robert Daljsö.

– Det ryska agerandet, att man har agerat hotfullt för att få sin vilja igenom, har blivit kontraproduktivt. Det har istället fått grannländerna att stärka sina försvar och öva mer.

Svenskt bidrag Trident Juncture 2018

Armén – cirka 1 900 personer

Flygvapnet – cirka 100 personer

Marinen – cirka 100 personer

Stabsbefattningar – cirka 25 personer

Hemvärnet – cirka 50 personer

Förband:

Armén – en brigad (800 fordon och 4 artilleripjäser)

Marinen – två Visbykorvetter

Flygvapnet – sju Jas 39 Gripen

Hemvärnspluton

Kostnad

Ca 150 miljoner kr för det svenska deltagandet.

Transporter

De länder som främst genomför transporter genom Sverige är Finland, Tyskland, Nederländerna, Danmark, Storbritannien, Frankrike och USA. Främst handlar det om materiel men på vissa håll kan det även röra sig om personal.

Länder som deltar och som kan uppträda i svenskt luftrum är Belgien, Finland, Frankrike, Grekland, Holland, Italien, Kanada, Norge, Spanien, Storbritannien, Tyskland och USA.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.