Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl. Foto: Emil Larsson/SVT

Naturskyddsföreningen: EU-chefen har fel om skogen

Publicerad

Frågan om EU ska klassa skogsbruk som en grön och hållbar investering är superhet inför att beslutet ska fattas i vår. Naturskyddsföreningen riktar i dag skarp kritik mot EU-kommissionens Sverigechef efter hans uttalande om ”hållbart svenskt skogsbruk” i SVT Nyheter i söndags. 

– Danielssons uttalande är inte bara djupt olyckligt utan även felaktigt. Sveriges skogsbruk är inte hållbart så som det bedrivs i dag med kalhyggen som främsta metod. Detta visar ansvariga myndigheters utvärderingar av våra miljömål tydligt, säger Johanna Sandahl som är ordförande i Naturskyddsföreningen. 

Skogsindustrin vill klassas som grön

Svenska regeringen och skogsindustrin har lobbat hårt senaste månaderna för att EU-kommissionen ska inkludera vanligt skogsbruk på listan över investeringar och aktiviteter som är gröna och hållbara, som till exempel sol- och vindenergi. Syftet är att rikta investeringar mot områden som bidrar till klimatomställningen. På EU-språk kallas det taxonomi. Skogsnäringen är orolig att färre vill satsa pengar i skogen om den inte klassas som grön. Det var i det sammanhanget som Sverigechefen på EU-kommissionen Christian Danielsson uttalade sig. 

– Jag tror man kommer titta mycket nogsamt på de synpunkter som kommit från Sverige, i och med att Sverige och Finland är så stora och har så lång erfarenhet av ett hållbart skogsbruk. Det kanske är så att man inte har sett hela bilden när det gäller det hållbara skogsbruket i Norden, sa Christian Danielsson. 

”Lång väg kvar”

Skogsindustrin menar att svenskt skogsbruk är hållbart eftersom man planterar nya träd efter att man avverkat, och för att svensk skog växer i snabbare takt än den avverkas. Men miljörörelsen underkänner den definitionen pekar på hur ekosystemen och hotade växt- och djurarter tar särskilt stor skada av de massiva avverkningar som är vanliga i Sverige. En lång rad miljö- och naturorganisationer kritiserar svenska skogsbruksmetoder.   

– Sveriges skogsbruk har en lång väg att gå innan det kan klassas som hållbart. Beslut om vad som är hållbart måste fattas på bästa tillgängliga kunskap om tillståndet för den biologiska mångfalden i skogen. Annars riskerar investeringar i svensk skogsnäring att fortsätta utarma våra skogsekosystem, vilket vi har svårt att tro att fondbolag och investerare verkligen ställer upp på, säger Johanna Sandahl i Naturskyddsföreningen. 

Under våren, tidigast i april, kommer EU-kommissionen att besluta om den gröna listan, taxonomin. Medlemsländer har möjlighet att överklaga beslutet inom fyra månader efter att det fattats.

Svenskt skogsbruk:

• 70 procent av Sveriges yta är täckt av skog.

• Nästan en sjättedel av timmervolymen i EU står planterad i Sverige.

• Skogsprodukter utgör nästan 10 procent av den svenska exporten.

• Värdet av skogsindustriexporten uppgick till 150 miljarder kronor 2019.

• De senaste åren avverkades årligen drygt 90 miljoner kubikmeter trä.

• 95-100 miljoner avverkade kubikmeter per år är den högsta hållbara avverkningsnivån, enligt bedömningar av Skogsstyrelsen och SLU (Sveriges lantbruksuniversitet)

Källor: SCB, Skogsstyrelsen, Skogsindustrierna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.