Stormen Alfrida slår ut elektriciteten på sina håll i landet, här sågar räddningstjänsten upp ett träd som fallit till marken utanför Svedala i Skåne. Foto: Mikael Nilsson/SVT

Orkanbyar uppmätta – nedfallna träd och strömavbrott efter stormen Alfrida

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 40 000 svenska hushåll är fortfarande utan el efter stormen Alfridas framfart. Många träd har fallit över vägar och järnvägsspår och därför skapat stora störningar i trafiken runt om i landet.

Det är främst Västra Götaland, Värmland, Örebro, Östergötland, Västmanland, Dalarna, Södermanland, Uppsala och Stockholms län som är drabbade av stormen Alfridas framfart.

Under morgonen har de kraftiga vindarna avtagit långsamt. SMHI:s klass 2-varning gäller dock fortfarande på Gotlands län och i Bottenviken.

Många drabbade

Under natten blev flera hushåll strömlösa på grund av stormen. På onsdagskvällen uppgav Vattenfall att 35 000 av deras kunder fortfarande var utan el, Eon hade 7 100 kunder med pågående avbrott och Ellevio runt 3 500 kunder.

– Primärt är det våra kunder som bor i Roslagen och Uppland som saknar el. Det blåser fortfarande mycket, speciellt vid Roslagen. Vi håller på med felsökning, säger Vattenfalls kommunikationschef Lee Gidlöf.

Fallande träd

Stormen har gjort så att många träd har fallit över vägar och spår. Särskilt utmed Roslagskusten, Uppsala län, Stockholms län och Gotland, samt landets inre delar. Trafikverket gick därför tidigt ut med att avråda allmänheten från att köra bil i största möjliga mån.

– Vårt råd är att inte ge sig ut på vägarna om man inte måste och att köra försiktigt och att anpassa sin körning efter väder och väglag, säger Ulrika Karlsson på Trafikverkets presstjänst.

Inga skadade

I Jönköpings län har stormen blåst omkull flera träd över vägbanorna och orsakat olyckor. Inga personer ska dock ha kommit till skada. Även i Dalarna och i Värmland har SOS Alarm fått samtal om träd som fallit över vägar1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.