Nu ska en överåklagare ta ställning till om det var rätt att lägga ner förundersökningen mot sverigedemokraten Richard Jomshof. Foto: Jessica Gow/TT

Nedlagd förundersökning mot Richard Jomshof överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarens beslut om att lägga ner förundersökningen mot Richard Jomshof har överklagats. Beslutet prövas nu igen av en särskild avdelning inom Åklagarmyndigheten.

Det var i maj som Richard Jomshof (SD) polisanmäldes för hets mot folkgrupp av föreningen Näthatsgranskaren, efter att ha delat två islamkritiska teckningar på plattformen X. Anmälan hanterades av särskilda åklagarkammaren, och i förra veckan beslutade chefsåklagaren Joakim Zander att lägga ner förundersökningen, efter att ha hållit förhör med Jomshof.

– Han har uppgett att hans avsikt inte har varit att utpeka samtliga migranter eller invandrare som brottslingar eller våldsverkare, utan hans avsikt har varit att skapa eller delta i en debatt om migration, sa Joakim Zander till SVT då.

Men nu har hans beslut om att lägga ner förundersökningen överklagats av anmälaren, Näthatsgranskaren, och ärendet har överlämnats till en särskild avdelning inom Åklagarmyndigheten som granskar åklagares beslut.

– Utvecklingscentrum är som en andra rättslig nivå inom vår myndighet, som Hovrätten. Här finns överåklagare som kan ompröva och till och med ändra beslut som en annan åklagare har fattat, säger Emelie Källfelt, senior åklagare på Utvecklingscentrum.

Att en överåklagare ändrar åklagarens beslut är dock ovanligt.

SVT har sökt ansvarig överåklagare som inte har återkommit. Joakim Zander och Richard Jomshof avböjer intervju.

Richard Jomshof (SD)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jomshof (SD) efter åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen: ”Fått en diskussion om var gränsen går för yttrandefriheten” Foto: Helena Ingwe

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.