”Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra. Partiets bakgrund i högerextremism och företrädarnas agerande i nuet visar på en bristande respekt för den grundläggande principen om att alla människor är lika värda och rättigheter – oavsett hudfärg, härkomst eller religion.”
Så motiverar Nobelstiftelsen sitt beslut att inte bjuda in SD till årets festligheter – en formulering som levt kvar ett antal år.
– Det är Nobelstiftelsens styrelse som valt att inte ompröva beslutet som man fattade för tiotal år sedan, säger presschefen Mikael Östlund.
”Har tagit ställning”
TT: Går det inte att utveckla resonemanget ändå, med tanke på att partiet i de flesta mätningar är jämnstora med Socialdemokraterna?
– Nobelstiftelsen sitter inte och analyserar partier utifrån opinionsmätningar utan man har ju en gång tagit ställning till hur man ser på det partiet. När man eventuellt har anledning att ompröva det, då gör man det.
Den 5 december släpps listan på vilka som sitter vid honnörsbordet samt andra detaljer kring festligheterna.
TT: Är Kinas ambassadör bjuden?
– Jag har faktiskt ingen kännedom om det alls. Och hade jag haft det hade jag inte sagt någonting innan den 5 december heller, säger Östlund.
Akademien tillbaka
Tidigare har aldrig så många pristagare närvarat som i år – tre från varje vetenskaplig kategori och två från litteratur. Detta komplicerar saker och ting vid honnörsbordet. Men vem som får maka på sig, eller om en extra stol kläms in, är oklart.
Förra året hade Svenska Akademien en tillbakadragen roll på festligheterna, med ett inställt litteraturpris hängande över sig. I år har de i stället delat ut två pris och är tillbaka.
– Därmed har de självklart sina representanter på banketten och även på prisutdelningen. Förra året hade de ingen roll vare sig på prisutdelningen eller på banketten så som representanter för den prisutdelande Akademien, men det var ändå personer bjudna som satt i Svenska Akademien, säger Mikael Östlund.
SD: Bjuder in ambassadörer från diktaturstater
Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson kommenterar Nobelstiftelsens beslut i ett mejl till TT:
”Det stämmer nog alldeles säkert att vi inte delar deras syn på människor, vilket är det återkommande argumentet till varför Jimmie Åkesson inte är välkommen. Vi skulle exempelvis aldrig få för oss att bjuda in ambassadörer från diktaturstater som de gör år efter år”.