Nobelbanketten 2022: Festernas fest
Kläderna, maten, gästerna • SVT sänder direkt
Kläderna, maten, gästerna • SVT sänder direkt
Nobelfesten 2022
Överblick
Iran-demonstranter samlas i Oslo i samband med nobelfirandet
Samtidigt som Nobelfestligheterna pågår i Stockholm har iranier samlats utanför Grand Hotel i Oslo där Nobels fredspris delas ut.
Årets fredspris gick till den fängslade belarusiske människorättskämpen Ales Bjaljatski och den ukrainska människorättsorganisationerna Memorial och Center for Civil Liberties.
På bilder ser vi exiliranier Mohadeseh Peyvandi som markerar sitt stöd för det iranska folket och påminner nobelgästerna om protesterna i Iran.
Sprakande dessert serverad
Nu serveras desserten av de ungefär 200 servitörer och servitriser till tonerna av en mäktig orkester. Serverad tillsammans med små isfacklor.
På tallriken finns:
Bakad cheesecake och plommonkompott smaksatt med stjärnanis, plommonkräm, mirabellemaränger, havrekrisp samt mirabellesorbet smaksatt med ingefära.
Det är konditorn Annie Hesslestad har skapat desserten till årets Nobelmiddag. Se henne tillaga desserten i klippet nedan.
Världsartisten Rufus Wainwright framför Ack Värmland, du sköna
Mellan varmrätten och desserten fick Nobelmiddagens gäster lyssna till tonerna av folkvisan Ack Värmland, du sköna framförd av artisten Rufus Wainwright.
Sången sägs vara inspirerad av Värmlandsvisan från 1822 och har tidigare framförts av den svenska sångaren Jussi Björling. Björling sägs även vara en av just Wainwrights personliga favoriter.
Hyllningen till Ernaux: ”Besatt av att komma åt det sanna”
Bibliotekarien och DN skribent Jenny Lindh och författaren Agneta Pleijel diskuterar bakom nobelbankettens kulisser nobelpristagaren Annie Ernauxs litteratur.
- Det talas ideligen om hennes kliniska skärpa, den här krocken mellan den svala prosan och de glödande ämnena som hon skildrar, Jenny Lindh.
- Men jag skulle vilja tala om hennes hederlighet.
Hör DN skribent Jenny Lindh beskriva vad hon menar med Enauxs hederlighet i klippet nedan och hör hennes hyllningen till Ernauxs besatthet med att komma åt det sanna.
Billing: "Det är som att ta ett bett utav svensk skog"
Mischa Billing, svensk sommelière och lektor i måltidskunskap, och programledaren Pernilla Månsson Colt smakar även på varmrätten.
- Det är som att ta ett bett utav svensk skog, säger Mischa Billing om varmrätten som består av svensk hjort färserad med murkla och salvia, gulbeta med kallpressad rapsolja och senapsfrö, jordärtskocka och timjansemulsion samt potatisterrin och viltsky med stjärnanis.
- Allting för sig smakar otroligt bra men när man äter och sätter ihop det hela får man en komplexitet som mätmässigt är enorm, tillägger hon.