Bertozzi om studietiden på Harvard: Kvinnor fick inte plats i kemilabbet

Publicerad

Carolyn Bertozzi är den åttonde kvinnan i historien som har fått Nobelpriset i kemi. Men när hon studerade vid Harvarduniversitetet på 80-talet togs hon inte emot på något av laboratorierna för organisk kemi.  

– Detta var nedslående för jag hade förälskat mig i ämnet utan att inse att jag kanske inte skulle vara välkommen överallt, säger hon.

Som student ville Carolyn Bertozzi få plats i ett av universitetets laboratorier som var inriktade mot organisk kemi. 

– Och det var första gången jag stötte på ett visst motstånd, eftersom det visade sig att vissa professorer var mycket negativt inställda till att ha kvinnliga studenter i sitt labb, säger hon. 

Hon fick istället välja plan B. En professor i fysikalisk kemi erbjöd henne ett jobb med att bygga instrument och lära sig programmera datorer, som hon tackade ja till.  

När Carolyn Bertozzi skulle doktorera valde hon att flytta till Kalifornien, där hon till slut blev insläppt i ett labb för organisk kemi. Idag har Carolyn Bertozzi ett eget laboratorium vid Stanforduniversitetet söder om San Francisco. 

Starta klippet ovan för att höra nobelpristagaren berätta om sin kamp för att få en plats labbet. 

Se mer om Nobelpristagarna i kemi, fysik och medicin i Vetenskapens värld på SVT2 måndagen den 5 december 20:00, eller hela serien Nobel 2022: Porträtten när du vill på  SVTplay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.