Daniel Roos under förra årets Nobelmiddag. Foto: TT

Nobelkonditorn Daniel Roos: Det kommer vara en jättesvensk råvara

Publicerad

På söndag är det dags för årets Nobelbankett och konditorn Daniel Roos lagar desserten – för fjärde året i rad. Som vanligt hålls menyn hemlig fram till att den serveras, men en detalj om desserten kan Daniel Roos avslöja.

– Det kommer vara en jättesvensk råvara, som finns tillgänglig för alla svenskar, säger han.

Även tidigare år har Daniel Roos satsat på svenska råvaror i desserten, förra året en hjortronsorbet och år 2014 en sorbet av salmbär från Gotland.

Daniel Roos berättar att råvaran i årets dessert finns i Sverige året om, men inte alltid färsk. Istället har de köpt in råvaran när den var som bäst och har sedan fryst den.

Nobelpriset 2017

– Jag tycker om det är kul om kan ha något som det här, som man äter i Sverige. Sen kommer det vara en citrusfrukt till råvaran, säger Daniel Roos.

Avancerad form

Med tre Nobeldesserter i ryggen säger Daniel Roos att han nu har lite bättre koll på tiden och planeringen.

– Så nu kan man pressa sig själv och göra det lite mer avancerat. Sen är man lite mer rutinerad och blir kanske inte lika nervös som första gången, säger han.

Till det avancerade räknas formen som Daniel Roos säger ser häftig ut och beskriver som ett kritiskt moment.

– Vi har fryst innehållet i formen och så håller vi att ploppa ut innehållet det kan vara många som kan gå sönder.

På frågan om han vill laga Nobeldesserten igen kommer svaret snabbt.

– Garanterat. Jag har redan börjat tänka på vad man skulle kunna göra.

Tidigare Nobeldesserter av Daniel Roos

2014: Mousse och sorbet på vilda salmbär från Gotland med saffranspannacotta på brynt smörbotten.

2015: Körsbärsblomma med smak av kaffe och mandel.

2016: Sudachimoln med hjortronsorbet, misosmulor och friterat rispapper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2017

Mer i ämnet