Gunnar Strömmer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har fått ett handslag från plattformarna på att de etablerar en nordisk struktur för bland annat informationsdelning” – Hör Gunnar Strömmer (M) om två konkreta löften från techjättarna. Foto: SVT

Nordiska justitieministrarna håller pressträff – möter techbolagen om gängkriminella

Uppdaterad
Publicerad

De nordiska justitieministrarna har hållit möte med flera olika techbolag, som Tiktok och Instagram. Anledningen är att gängkriminella kunnat använda plattformarna för att värva unga till att utföra grova våldsbrott.

– Vi har kommit framåt rejält på några veckor i de här frågorna, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Nordens justitieministrar har i dag träffats utanför Uppsala. Dit har också företrädare för Meta, Google, Snapchat och Tiktok bjudits in.

Syftet är att se vad man kan göra för att stoppa gängens rekrytering av unga via digitala medieplattformar inom ramen för nuvarande lagar.

Plattformarnas åtagande är nu att etablera en motsvarande nordisk struktur för att dela kunskap med varandra, berättar justitieminister Gunnar Strömmer (M) på pressträffen efter mötet.

– Vårt gemensamma önskemål är att vi ska återses om ett par månader med plattformarna där de här breda initiativen omvandlats i en konkret handlingsplan från deras sida, säger Strömmer.

Enligt Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard var mötet bra och bolagen konstruktiva och samarbetsvilliga.

– Vi har sagt mycket tydligt till de olika techplattformarna att det politiska tålamodet inte bara i Norden, utan i hela världen, är på väg att rinna ut, säger han.

Salihu: ”Ett steg framåt”

Dagens möte är ett steg framåt, menar SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu.

– Dels för de polisiära myndigheterna som nu kan hitta vägar att dela information med varandra, men också dela information med de här techjättarna, säger han och fortsätter:

– Jag följer de här kontona dagligen, och ser hur de öppet skriver annonser och söker arbetare – någon för ett uppdrag i Västerås eller Göteborg, säger Diamant Salihu.

Se hela livesändningen om pressträffen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.